Loader

Nema rešenja za poljoprivrednike

28.april,00:03

Poljoprivrednici tvrde da je Ministarstvo odstupilo od prethodnog dogovora. Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da ono što su ratari tražili u petak prevazilazi sredstva u budžetu namenjena subvencionisanju

Iako je u četvrtak, 26. aprila postignut načelan dogovor između poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede o obliku subvencionisanja, on nije potvrđen i ratari su najavili da nastavljaju blokade.

Podsetimo, poljoprivrednici koji su prvobitno zahtevali 14.000 dinara po hektaru počeli su proteste i blokade pošto je Vlada Srbije usvojila uredbu po kojoj se subvencije u agraru isplaćuju po prinosu, a ne po hektaru.

Dva incidenta

U toku protesta poljoprivrednika nastala su dva incidenta u kome su privedena tri lica.

Pančevačka policija saslušala je u četvrtak trojicu učesnika u protestima poljoprivrednika koji su osumnjičeni za napad na ovlašćeno službeno lice, rekao je načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković.

Lica iz Pančeva, Banatskog Novog Sela i Omoljice, sumnjiče se da su traktorima nasrnuli na policijske službenike, pojasnio je Radojković.

Osoba iz Omoljice traktorom je nasrnula na policajca u kordonu koji tom prilikom povređen, rekao je Radojković, dodavši da su druga dvojica na isti način krenula na policajce koji su bili iza zaštitne ograde.

Radojković je rekao da su oni nakon saslušanja pušteni i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

Oni su, nezadovoljni politikom subvencionisanja, blokirali puteve u Vojvodini. Protesti su organizovani na 78 mesta u Pokrajini i 27 mesta u centralnoj Srbiji.

Predsednica Parlamenta Slavica Đukuć Dejanović je u sredu, 25. aprila primila poljoprivrednike i pozvala ih da prekinu blokadu. Ona im je poručila da će probleme koje imaju rešavati naredna Vlada i da nije realno da traže promenu uredbe o subvencionisanju deset dana pred izbore.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao da je novi sistem subvencionisanja po količini uveden radi „fer i konkretnije distribucije ograničenih finansijskih sredstava agrarnog budžeta na veći broj korisnika“, kao i da je glavni cilj podsticanje produktivnosti domaće poljoprivrede.

Iako je najpre odbijalo da pregovara sa ratarima, Ministarstvo poljoprivrede je u petak prihvatilo sve zahteve nezadovoljnih poljoprivrednika, a prvobitno je najavljeno da se blokade puteva prekidaju.

„Dogovor je postignut uz određene kompromise, ali slobodno mogu da kažem da je prihvaćeno ono što smo mi tražili i da to samo treba zvanično potvrditi u pismenoj formi posle čega se ne bi smelo nastaviti sa blokadama“, rekao je agenciji Beta predstavnik poljoprivrednika iz Vojvodine Miroslav Ivković.

Taj načelan dogovor bio je da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, po 12.000 dinara.

Foto: Tanjug
Ratari traže i povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine, dok u budžetu ima novca za povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva, kažu u Ministarstvu poljoprivrede (Foto: Tanjug)

Međutim, u petak uveče ispostavilo se da dogovora nema i da se protesti nastavljaju.

Poljoprivrednici tvrde da je Ministarstvo odstupilo od prethodnog dogovora. Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da ono što su ratari tražili u petak prevazilazi sredstva u budžetu namenjena subvencionisanju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović rekao je da je manjak novca jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora da se promeni sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

On je objasnio da je Ministarstvo omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Milovanović je dodao i da su uz ranije najavljen dogovor o subvencijama od 12 hiljada dinara po hektaru, ratari tražili i povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine, dok u budžetu ima novca za povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva.

Ivaković, međutim, tvrdi da dogovor nije postignut jer poljoprivrednici nisu dobili ono što im je prethodne noći ponuđeno u pregovorima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve