Loader

Dačić: „Potezi Pirštine prešli svaku granicu“

29.mart,19:03

Tači: Agresija na Kosovo; Dačić: Bezobrazluk Prištine

Kosovska policija je 27. marta uhapsila petoro Srba na prelazu Bela Zemlja. Prema informacijama iz policije, uhapšeni su Srećko Spasić, predsednik Opštine Vitina i dvojica radnika opštinske uprave, Ivica Najkić i Aleksandar Stojiljković. Prilikom ove akcije uhapšen je i Nasković Svetozar, radnik policijske uprave Uroševac.

Takođe, petoro Srba je prethodno uhapšeno kod Vučitrna jer je pretresom njihovog automobila nađeno 38 primeraka časopisa „Četnički ravnogorski pokret“. Oni su osumnjičeni za raspirivanje nacionalne i etničke mržnje.

Regionalni portparol Policije Kosova Besim Hoti rekao je novinarima da su uhapšena dva muškarca, od kojih „jedan u svojstvu pravoslavnog monaha“, i tri žene, a zadržana je S.A. iz Beograda, kojoj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, rekao je Hoti novinarima.

Hoti je naveo da je po krivičnom zakonu Kosova za raspirivanje međunacionalne i etničke mržnje zaprećena kazna od jedne do tri godine zatvora

„Muškarac u svojstvu monaha“ je zapravo bivši monah Eparhije raško-prizrenske Evtimije Milentijević, a zadržana je Snežana Antonijević, magistar ekologije iz Beograda, koji su uhapšeni tokom puta za Štrpce.

Poslednja vest: Određen pritvor

Kosovskim Srbima koji su 27. marta uhapšeni na prelazu Bela Zemlja, određen je jednomesečni kućni pritvor. Oni će na rešenje suda uložiti žalbu.
Sudija Opštinskog suda u Kosovskoj Kamenici odredio je jednomesečni kućni pritvor četvorici kosovskih Srba, koji su pre dva dana uhapšeni na administrativnom prelazu Bela Zemlja.

Advokat jednog od pritvorenih Srba, Musa Mustafa rekao je u izjavi Tanjuguda će Srbi na rešenje suda o kućnom pritvoru uložiti žalbu.
On je takođe reka da Opštinski sud u Kosovskoj Kamenici nije prihvatio zahtev tužioca koji je tražio da im bude produžen pritvor.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da Misija pažljivo prati situaciju u vezi sa hapšenjem Srba, ali da odluku o eventualnom preuzimanju slučaja donose tužioci.

„Kada je u pitanju preuzimanje ovog slučaja od strane Euleksa, naši tužioci su samostalni i oni odlučuju o tome da li će preuzeti slučaj ili ne“, rekla je portparolka Euleksa.

Kosovske vlasti su uz kauciju od 5.000 evra oslobodile iz pritvora Snežanu Antonijević iz Beograda, uhapšenu kod Vučitrna na Kosovu sa još četvoro Srba pošto su kod njih nađeni primerci časopisa „Četnički ravnogorski pokret“.

Njen branilac Ljubomir Pantović rekao je agenciji Beta da je Antonijevićeva puštena da se brani sa slobode nakon što je platila jemstvo od 5.000 evra.
Kosovska policija je tereti za izazivanje verske i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti za koje je predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora. Primerci časopisa „Četnički ravnogorski pokret“ zbog kojih su Srbi uhapšeni, štampani su u Kanadi.

„Izgovor za privođenje i zadržavanje četvorice Srba jeste da je kod njih navodno pronadjen birački spisak i da su radnici srpskih institucija“, navodi se u saopštenju Ministarastva za Kosovo i Metohiju koje je zahtevalo od Euleksa da se privedeni Srbi što pre oslobode.

Portparolaka Euleksa Iruna Gudeljević je izjavila da slčaj uhapšenih Srba ostaje ipak u nadležnosti kosovske policije.

Ministar policije Ivica Dačić je novinarima na regionalnoj konferenciji „Razvoj tržišta osiguranja u jugoistočnoj Evropi“ u Beogradu kazao da je jučerašnje hapšenje članova lokalne samouprave „klasičan primer bezobrazluka i pritisaka Prištine kako bi se sprečilo održavanje izbora koje je raspisao Beograd“.

Prema njegovim rečima, sramno je što međunarodna zajednica toleriše ponašanje prištinskih vlasti koje hapse ljude koji nisu počinili nikakvo krivično delo – policajce koji rade u Vranju, poštare i predstavnike lokalne samouprave.

„Ovo postavlja pitanje mogućnosti dalje primene svih dogovora koji su postignuti“ u dijalogu sa Prištinom, kazao je Dačić. On je dodao je da su potezi Prištine „prešli svaku granicu“.

„Ovo su otvorene provokacije i Srbija neće odmah reagovati onako kako bi možda trebalo, ali učinićemo sve“, naveo je Dačić.

On je zatražio od države Srbije da pitanje hapšenja Srba na Kosovu postavi kao prioritet jer, kako je naveo, ne mogu srpski policajci da budu uhapšeni na Kosovu samo zato što rade u Vranju i navodno narušavaju ustavni poredak Kosova.

Na pitanje šta podrazumeva pod recipročnim merama koje je pominjao on je odgovorio: „Kako oni prema nama, tako i mi prema njima“.

Povodom hapšenja Abanaca koje je usledilo nakon privođenja srpskih državljana na Kosovu, Dačić je rekao da su uhapšena dvojica ljudi koji su na poternicama i odgovaraju za kriminalna dela i zapitao zašto su nevladine organizacije burno reagovale na hapšenja dva Albanca, a ostale su neme kada su hapšeni Srbi na Kosovu.

Ministar Kosova i Metohije Goran Bogdanović rekao je da svi znaju da je u Srbiji napravljen Jedinstveni birački spisak. To, dodao je, nije bila nikakva priprema za izbore, posebno ne za lokalne. „Reč je o spiskovima koji su odneti da bi bili revidirani“, kazao je Bogdanović.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić izjavio je da će u toj opštini biti organizovani i lokalni i parlamentarni izbori, bez obzira na pretnje iz Prištine i hapšenja Srba.

„Mi imamo pravo da organizujemo demokratske izbore i nećemo valjda da

čekamo da nam Albanci to urade“, rekao je Dobrić agenciji Beta.

Dobrić je dodao da će Srbi sami organizovati izbore za srpske institucije i sami birati svoje predstavnike i neće čekati da „poslušnike i plaćenike postavljaju Albanci“.

„Kosovska policija ne može da uhapsi više od 100.000 Srba i mi se toga ne plašimo“, rekao je Dobrić i naveo da je jučerašnje hapšenje Srba na prelazu Bela Zemlja i u Vučitrnu zastrašivanje građana sa ciljem da im se uputi jasna poruka da za njih na Kosovu nema mesta.

„Krajnji cilj je ukidanje srpskih institucija iako se pokazalo da su Srbi opstali tamo gde su one postojale. Iz Prištine stižu signali da ako smo Srbi, na Kosovu nam nema opstanka jer nas čeka sudbina da život provedemo u zatvoru ili da se iselimo“, rekao je Dobrić.

Rukovodstvu Opštine Zvečan istekao je mandat i prema odluci predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanovć i u toj severnoj kosovskoj opštini trebalo bi da budu održani lokalni izbori 6. maja.

Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio povodom hapšenja Srba da Srbija neće uspeti da na Kosovu organizuje izbore i ocenio da je to „agresija Srbije na Republiku Kosovo“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve