Loader

“Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe“

23.mart,11:37

Kako bi animirali mlade da se aktivno uključe u izbor onih koji će ih predstavljati i kako bi ih podstakli da iznesu svoje zahteve prema budućoj gradskoj vlasti, organizacija Centar E8 i Unija srednjoškolaca Srbije pokrenuli su kampanja pod nazivom „Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe“.

Kampanja, namenjena mladima koji žive, rade, studiraju, druže se, izlaze i zabavljaju u Beogradu, predstavljena je u Kulturnom centru Grad 15. marta. Njen fokus je na podsticanju mladih da iskoriste svoje biračko pravo i da izaberu predstavnike/ce gradske vlasti, kao i da se pokrene i potpomogne dvosmerna komunikacija između mladih i političkih stranaka.

Na prezentaciji u KC Grad predstavljena je interaktivna web platforma izaberi.rs koja će biti prostor za mlade ljude da izraze svoje želje, ideje i zahteve prema novoj gradskoj vladi. Korisnici sajta mogu da postave komentare, video zapise i fotografije u vezi sa svojim očekivanjima, a same stranke će dobiti svoj korisnički nalog koji će im omogućiti da komuniciraju sa korisnicima.

Pored toga, tokom kampanje, organizovaće se brojne ‘offline’ aktivnosti na različitim lokacijama u gradu. Na Trgu Republike biće organizovani dani Otvorenog mikrofona gde će mladi govornici moći da ispričaju sve što smatraju društveno relevantnim. Biće izvedeno i nekoliko javnih performansi, kojima će se građanima i građankama skrenuti pažnja na značaj ove akcije. Na fakultetima i u srednjim školama, biće organizovane radionice i tribine koje će pomoći da se jasno formuliše šta je to što mladi očekuju da se promeni posle izbora.

Realizatori kampanje, Centar E8 i Unija srednjoškolaca Srbije, napominju da njihov cilj nije samo da se kandidati upoznaju sa zahtevima, već i da se isprati u kojoj su meri održali svoja obećanja, nakon izbora. “Pratićemo šta rade i kako rade, a svi zainteresovani da rad gradskih vlasti prokomentarišu, dobiće priliku da se njihov glas čuje, na internetu i u radio emisijama koje će se emitovati dva puta mesečno, a koje će samostalno realizovati aktivisti, aktivistkinje, studenti, studentkinje i drugi mladi ljudi uključeni u akciju“, kažu organizatori kampanje.

Vojislav Arsić, direktor Centra E8 izjavio je da prazan listić nije stav i da je to glavna poruka za mlade. “Pravo glasa ne znači pravo da zaokružiš, već pravo da izabereš i zato mladi neće dozvoliti da drugi biraju umesto njih. Mladi treba da biraju, da budu novi heroji ili heroine građanskog aktivizma, da jasno kažu svoje potrebe i da to traže od gradske vlasti“, dodaje Arsić.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve