Loader

Kineski jezik u rasporedu časova

15.mart,11:12

Najstariji tragovi kineskog pisma pronađeni su na kornjačinim kostima, koje su se između XIV i XI veka pre nove ere koristile za proricanje sudbine. Smatra se da ovi tragovi pripadaju dinastiji Šang, ali da je postojanje kineskog pisma nastalo u još ranijem razdoblju.

Pored toga što Srbiju u poslednjoj deceniji sve više naseljavaju pripadnici kineskog naroda, njihov drevni jezik, koji je veoma kompleksan, u našoj zemlji postaje sve popularniji. Četvrtak, 15. mart bio je dan potpisivanja memoranduma o saradnji povodom realizacije projekta „Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji“. Projekat su potpisali u Vladi Srbije ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu, a potpisivanju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Vuka Jeremića.

U ovom projektu će učestvovati oko 2.500 učenika iz 31 osnovne i srednje škole u Srbiji. Nastavu će držati 14 profesora iz Kine od koji nekoliko njih govori i srpski.

Povodom potpisivanja memoranduma ministar Obradović je rekao da je cilj projekta da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici u Srbiji upoznaju sa kineskim jezikom, kulturom i tradicijom.

„Na taj način omogućavamo da naše mlade generacije steknu jednu značajnu prednost, da upoznaju i razumeju jednu veliku i prosperitetnu državu, naciju i njenu kulturu, kao i da nauče kineski jezik, koji će svakako biti jedan od najznačajnijih jezika u veku u kome živimo“, rekao je Obradović. Ministar je takođe istakao da će privredna saradnja između dve države biti olakšana ukoliko Srbija bude imala stručan kadar koji razume kineski jezik i kulturu kao i običaje kineskog naroda.

Ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu istakao je da memoradnum predstavlja konkretan rezultat u bilateralnoj saradnji u oblasti obrazovanja.

„Tradicionalno prijateljstvo naše dve zemlje ima čvrste korene, a kulturna razmena ima dugu istoriju. Jezik je nosilac kulture i sredstvo komunikacije među ljudima. Poslednjih godina je u ekspanziji želja za učenjem kineskog među mladima u Srbiji „ rekao je Vanhu.

On smatra da će mladi u Srbiji učenjem kineskog jezika moći da upoznaju 5.000 godina dugu istoriju i „očaravajuću kulturu savremenog i harmoničnog društva koje se razvija“.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić istakao je da je za jačanje partnerstva između dve zemlje potrebno kinesku kulturu učiniti dostupnom mladima u Srbiji.

„Imamo razloga da budemo ponosni na činjenicu da smo strateški partner zemlje kao što je Kina i jedini strateški partner u ovom delu sveta“, rekao je Jeremić i naveo da je Kina danas ključni faktor svetskog mira i svetske ekonomije.

On je takođe rekao da će partnerstvo davati sve očiglednije rezultate. Jeremić je istakao da će XXI vek biti vek Kine i poručio mladima: „učite kineski“.

Uz znanje kineskog, mladima u Srbiji otvoriće se i nove mogućnosti za posao, tvrdi ministar prosvete Obradović.

On je prilikom potpisivanja memoranduma, rekao da će taj pilot projekat trajati do kraja tekuće godine i da će ukoliko bude uspešan, kineski jezik moći da bude uveden kao fakultativni predmet.

Predavanja će držati kineski profesori, a za prestonicu će biti angažovano njih četvoro.

Interesovanje đaka za učenje ovog jezika je veliko, pa se u nekim školama proširuju spiskovi. U toku je uklapanje časova kineskog u postojeći raspored časova. Učenici će imati časove jednom nedeljno tokom drugog polugodišta ove i prvog polugodišta naredne školske godine. Planirano je da deca uče kineski jezik jednu školsku godinu. Kako je rečeno na konferenciji, đaci od trećeg i petog razreda osnovnih škola će dva časa nedeljno imati nastavu kineskog.

„Učila srpski jezik na fakultetu samo jedna godina, zato ne govorim dobro“, kazala je Đan-Li Juen, nastavnica kineskog jezika i nastavila na engleskom.

„Velika mi je čast što sam došla ovde da predajem kineski i drago mi je da postoji veliko interesovanje među učenicima za kineski jezik i kulturu. Mislim da će učenici biti srećni na mojim časovima, jer ću se truditi da im približim kineski jezik i kulturu na zanimljiv način“, dodaje nastavnica Đan-Li Juen.

Činjenica koja govori o opravdanosti interesovanja za kineski jezik je i da su roditelji zainteresovane dece sami pokrenuli inicjativu. Prve ovakve akcije pokrenute su u opštinama Lebane, Medveđa i Vlasotince gde su inicijatvu potpisala 172 đaka.

Ideja je potekla od Saveta roditelja u nekoliko škola. Roditelji smtaraju da Kina ima jaku i rastuću ekonomiju te da se iz tih razloga ovakav potez čini logičnim. Nadaju se da bi deca mogla i da studiraju kineski jezik, što bi doprinelo iskorišćavanju mogućnosti koje Kina može da pruži.

Poslednje izdanje

Intervju: Predrag Voštinić, Lokalni front Kraljevo

Aktivisti su najneviniji i najčestitiji ljudi ovog društva Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve