Loader

Pohvale „šumadincu“

03.februar,19:41

FIAT je objavio prve zvanične fotografije i detalje novog modela 500 L koji će, posle svetske premijere 6. marta u Ženevi, krenuti u serijsku proizvodnju u Kragujevcu

U nekoliko svetskih medija među kojima su „The New York Times“ i „Wall street journal“, ovih dana pomnijao se Kragujevac. „In, Kragujevac, Serbia“, počinju ovi tekstovi u kojima se navodi rodno mesto najnovijeg modela italijanske kompanije „Fiat“, koji će zvanično biti predstavljen 6. marta u Ženevi.

Američki mediji su u pozitvnom tonu pisali o novom modelu Fiat 500 l koji je u novembru pošle godine počeo da se proizvodi u Srbiji. Njihovo tržište, sudeći po reakcijama, željno iščekuje poslednje izdanje „Fiata“, ali tek u 2013. godini, kako je najavljeno.

MOTOR: U novi FIAT 500L će se ugrađivati dva benzinska motora: 0,9
litarski dvocilindrični TwinAir i 1.4 litarski agregat, kao i dizelaš
1.3 MultiJet II

Novi autmobil oznake 500 l, čiji je radni naziv bio „el zero“ krajem maja ili početkom juna ulazi u serijsku proizvodnju. Slovo L označava „large“, što govori da je reč o produženoj ili povećanoj verziji modela „500″. Ovo će biti hečbek sa petoro vrata, dužine 4,14 m, širine 1,78, a biće visok 1.66 m. Namenjen je za komfornu vožnju, pet odraslih osoba i zamišljen kao konkurentni model Fordu „B maks“, na američkom tržištu, koji će takođe imati predstavljanje u Ženevi ove godine.

Krtike „šumadinca“, uglavnom govore o njegovoj praktičnosti i prostranosti. Prvih 15 automobila probne serije, već se nalazi na drumovima Italije, gde se vrše „test“ vožnje.

Italijanska štampa piše da je reč o kompaktnom višenamenskom vozilu.

Kako je „Fiat“ najavio, „ovaj automobil je namenjen svima koji cene italijanski duh u kombinaciji sa raznovršnošću, koja nastaje iz funkcionalnog dizajna i inovativne tehnologije izrade motora“.

Nakon premijere, prodaja će početi u poslednjoj četvrtini ove godine, a početna cena biće 16.000 evra.

Govorilo se i da će „500 l“, nakon Ženeve krenuti stopama čuvenog „Juga“. Italijanska kompanija je uložila mnogo u ovaj projekat, a kako bi bila uspešna na američkom tržištu, obezbedila je i jaku reklamnu kampanju. Performanse najnovijeg modela, predstaviće američka zvezda Dženifer Lopez koja već reklamira nešto manji model, Fiat 500.

Drugi model koji će se praviti u Kragujevcu, sa sedam sedišta, biće duži od ovog za 10 centimetara. Neće ići na tržište SAD i biće ponuđen samo evropskim kupcima, jer su u Torinu procenili da kupci u SAD nisu previše zainteresovani za takvu vrstu „minivena“. Proizvodnja „sedmoseda“ trebalo bi da započne dva meseca posle prve verzije „fijata 500 l“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve