Loader

Tenis: Veličanstveni Novak Đoković

02.februar,14:45
Đoković-Nadal (3:2), 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 /5:7/, 7:5

Dok su domaćin i sponzor držali završne govore, Rafael Nadal i Novak Đoković nisu imali snage da ostanu na nogama. Prvi put u istoriji velikih turnira domaćin je pre dodele pehara dvojici finalista morao da obezbedi stolice i osveženje, kao što je prvi put u istoriji gren slemova odigran meč od gotovo šest sati.

Novak Đoković ponovo je pobedio Rafaela Nadala, ovog puta s 3:2 (po setovima 5:7; 6:4; 6:2; 6:7 /6:7/; 7:5).

Čudo se dogodilo u petom setu, jer malo ko od Đokovićevih navijača mogao se s jakim razlogom kladiti na njegovu pobedu, uz prilike propuštene u prethodnom setu i očigledne probleme zbog umora i iscprljenosti. Naspram njega na terenu je bio snažno motivisani Rafael Nadal, odmorniji za čitav dan više od Đokovića koji je i protiv Endi Marija u polufinalu igrao više od pet sati.

Ukratko, prvi set Nadal je dobio rezultatom 7:5 postigutim posle 80 minuta igre na temperaturi višoj od 33 stepena. Drugi set, umesto da se završi sa 6:3 za Đokovića, Nadal produžava brejkom. Umesto da zbog toga „pukne“, Đoković uzvraća brejkom i dobija set sa 6:4 koji je ponovo trajao više od sat vremena, 68 minuta.

U trećem setu Đoković pravi brejk za 3:1 posle greške linijskog sudije koji je ispravnu loptu proglasio za aut; odmah potom „overava“ brejk dobijajući svoj servis gem s nulom. Pobeđuje s 6:2 još jednim brejkom posle 45 minuta igre. Sada Nadal odbija da „pukne“: umesto popuštanja, on pojačava igru. Posle već dugačka četiri sata meča, kao da i vreme prelazi na Nadalovu stranu: počinje kiša koja je dovela do petnaestominutnog prekida igre, dok nije navučen pokretni krov Rod Lejver arene. U tom trenutku pauza je više odgovarala Nadalu: set se završava taj brejkom koji on dobija sa 7:5.

Peti set finalnog susreta Australija opena ulazi u istoriju pri rezultatu 2:2, kada je navšeno punih pet sati igre. Odmah potom Nadal pravi brejk i vodi s 4:2, ali samo do Đokovićevog servis gema. Posle pet i po sati na terenu Đoković uzvraća brejkom i dobija gem na svoj servis, 4:4. Neizvesnost se produžava do 5:5 i novog Đokovićevog brejka (6:5) posle kog dobija svoj servis gem i po treći put trijumfuje u Melburnu.

Stvarnu veličinu Đokovićevog početka godine dodatno ističe to što su u polufinalu Australija opena učestvovala sva četvorica najbolje rangiranih tenisera sveta

Australija open, prvi ovogodišnji gren slem, Novak Đoković je odigrao na način pravog svetskog šampiona. Više od toga: demonstrirao je dalji napredak u igri i, još važnije, zrelost u onom što se drugde zove mentalni stav a može procenjivati u širokom rasponu od racionalnosti s kojom igra mečeve u kojima niti troši previše snage niti ponižava slabije protivnike, do vrhunske samokontrole čak i u situacijama kada se čini da je častan poraz jedini izlaz, kao što se to dogodilo u polufinalnom susretu s Endi Marijem i u finalu s Rafaelom Nadalom.

Stvarnu veličinu Đokovićevog početka godine dodatno ističe to što su u polufinalu Australija opena učestvovala sva četvorica najbolje rangiranih tenisera sveta, sasvim sigurno raspoloženih i spremnih da ga uzdrmaju na mestu broj jedan. Izgledalo je, tokom većeg dela turnira u Melburnu, da je tome najbliži Rodžer Federer – sve dok ga u drugom polufinalu iz igre nije izbacio Rafael Nadal. Nadal, nesumnjivo motivisan da posle šest uzastopnih poraza koje je pretrpeo od Đokovića – svih šest u finalima turnira – ovu sezonu počne pobedom i tako se rastereti nečega što je već počelo da liči na kompleks. Jer, poslednji put Nadal je savladao Đokovića 24. novembra 2010. godine na završnom turniru Masters serije u Londonu. I moraće još da čeka.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve