Loader

„Telekom“ otkupljen do kraja

26.januar,15:55

Kompanija Telekom Srbija od 26. januara ove godine ponovo je u stoprocentnom vlasništvu Srbije. Ona se zadužila 470 miliona evra kod domaćih i međunarodnih banaka, kako bi otkupila 20 odsto akcija od grčke kompanije OTE. Zajam je odobren na tri godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da je u proteklih 12 meseci, od kada je odlučeno da se Telekom prvatizuje, promenjeno mnogo važnih odluka, u mnogim pravcima. On je istakao da je sada doneta veoma teška odluka, ali da je time obezbeđeno da se stvore uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za građane obezbede besplatne akcije.

Srbija će i u budućnosti donositi teške i odgovorne odluke, ali će se, kao i u slučaju Telekoma, držati svojih standarda, poručio je Tadić posle svečane ceremonije prenosa akcija.

Vrednost akcija koje će dobiti građani, kako mediji procenjuju, neće preći 75 evra, a minimum bi trebalo da bude 59 evra. Za sada postoje indicije da će akcje do kraja aprila dobiti 4,8 milona građana.

Ugovor je potpisan i u prisustvu premijera Mirka Cvetkovića, koji je rekao da sa potpisivanjem današnjeg ugovora mogu da budu zadovoljni svi, jer su na dobitku. Za Telekom je ovo veoma značajno jer je cena akcija za oko 45 odsto niža od planirane. Značajno je i to što će se kompanija otvoriti na berzi i što su otkupom 20 odsto akcija stvoreni uslovi da se građanima podele besplatne akcije ovog preduzeća – dodao je Cvetković.

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko, naveo je da su ovim poslom otvorena vrata toj kompaniji da se posveti unapređenju poslovanja i kvalitetu usluga kao i unapređenju konkurentnosti na tržištima svih zemalja u kojima posluje.

On je naglasio da kompaniju u narednom periodu čeka puno posla, profesionalizacija menadžmenta i izlazak na berzu. Cena po kojoj je kupljeno 20 odsto akcija od OTE-a je povoljna, a taj posao neće koštati poreske obveznike niti budžet Srbije nijedan dinar, rekao je on.

Direktor grčke kompanije „OTE“ Majkl Camas istakao je da će današnji ugovor biti od koristi obema kompanijama kao i celokupnoj srpskoj ekonomiji i zahvalio predsedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću na učešću u okončanju tog posla. On kaže da je saradnja u proteklim godinama bila izuzetno produktivna jer je zajednički cilj bio da Telekom postane moderna kompanija koja pruža najsavremenije usluge.

„Sa velikom žalošću odlučili smo da izađemo iz Telekoma Srbije umesto da investiramo novi kapital“, rekao je Camas.

Da posdetimo, Telekom je još 1997. prodao Italijanima i Grcima 49 odsto akcija za šta je Srbiji plaćeno 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kontrolisali 29, a Grci 20 odsto akcionog paketa, dok je državi preostao većinski 51 procenat. Srbija je potom od Italijana otkupila 29 odsto akcionog paketa, dok su Grci svoj deo zadržali sve do sada.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve