Loader

Kamere prate nesavesne vozače

26.januar,17:10

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, postavljanje kamera na 14 mesta u Beogradu, strožije kazne, negativni poeni… Skoro kao da sve ove promene mnogi nisu shvatili ozbiljno. O tome svedoči 50.000 kazni koje su stigle na kućne adrese nesavesnim vozačima.

Načelnik saobraćajne policije u Beogradu, Dragan Bogosavac, podseća da sve mere predostrožnosti postoje kako bi zaštitile građane. Ne samo vozači, već i pešaci sami sebe ugrožavaju kršenjem saobraćajnih propisa.

U proteklih šest meseci, kamere su bile tu da zabeleže svaki prolazak žutom trakom, prekoračenje brzine ili vožnju kroz crveno svetlo.

Za to vreme registrovano je 45.630 prekršaja kada je reč o vožnji u žutoj traci. Vozači privatnih automobila koriste prostor kojim je zabranjena vožnja. Time se stvara gužva, otežava prolaz vozilima gradskog prevoza i ne poštuju se osnovna saobraćajna pravila.

Jedna od sugrađanki, koja je dobila kaznu na kućnu adresu, zbog ovakvog propusta, morala je da izdvoji 5.000 dinara iz kućnog budžeta. Tolika je cena da se po svaku cenu probijete kroz gužvu. U saobraćajnoj policiji kažu da postoje policajci koji u određenom vremenskom intervalu kontrolišu saobraćaj i da je u tim slučajevima dozvoljeno kretanje žutom trakom. Ali kada vozači pokušaju da se opravdaju tvrdnjom da nisu upoznati sa zabranom kretanja trakom rezervisanom za autobuse i taksi vozila, to je neodgovorno i svakako ne smanjuje kaznu.

Još opasniji prekršaji kao što su nepoštovanje svetlosne signalizacije i prekoračenje dozvoljene brzine su loše navike koje se moraju iskoreniti kod vozača. Od stupanja na snagu novog zakona o sobraćaju, za ove propuste je stiglo oko 3.000 kazni. Ovakve situacije dovode do velikih opasnosti na putevima, saobraćajnih nezgoda, ponekad i sa kobnim ishodima. Kako bi se svaki ovakav potez sprečio, nadležni podnose prekršajne prijave, koje posle osam dana stignu na kućnu adresu vozača. Oni u koverti dobiju prekršajnu prijavu sa dokaznim materijalom odnosno fotografijom u momentu prekršajne radnje.

Kazne iznose od 5.000 do 30.000 hiljada dinara. Za određene prekršaje je predviđeno i vođenje prekršajnog postupka, za neke kazneni poeni, a za one najbahatije vozače, oduzimanje dozvole.

Ovako strogi propisi stvaraju bezbednost na ulicama grada. Ako kamera koja danonoćno prati tokove sobraćaja, može da zabeleži svaki pogrešan korak, trebalo bi dva puta razmisliti bre nego što se doda gas. U međuvremenu, kazne redovno stižu, kako se pravila ne bi izgubila iz vida.

Ukoliko se to ipak desi, najneodgovorniji vozači biće vraćeni i ponovo će učiti o osnovnim pravilima saobraćaja. Agencija za bezbednost je pripremila sve za početak seminara, koji će pohađati oni sa 18 negativnih poena i oduzetom dozvolom. Seminari će se satojati od 40 časovau trajanju od po 45 minuta. Od toga će devet časova biti posvećeno oblasti u kojoj je vozač najviše pravio prekršaje.

Da bi se uspešno prijavili na seminar, vozači će predhodno morati da izmire sve novčane kazne. Nakon toga u roku od 90 dana moći će da pohađaju seminar. Kada se seminar završi, vozač polaže pismeni ispit, a od Minstarstva unutrašnjih poslova može da zatraži novu dozvolu.

Kako bi se zaobišla ova duga procedura, trebalo bi i pogledati spisak kamera u gradu. Postoje mesta gde se snimaju prolasci kroz crveno. Postoje kamere koje beleže prekoračenje brzine, ili one koje nadgledaju žutu traku. Koncentracija i poštovanje pravila jedan je od predloga za povećanje bezbednosti na ulicama. Uz to planiranje sopstvenog vremena i mrini žvci, kako bi između ostalog izbegli i titulu loših đaka.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve