Loader

Mesto zločina: Holivud

26.januar,16:31

Los Anđeles, grad slave, uspeha, intriga i zločina ponosno nosi velieki beli znak „Hollywood“, koji kao kruna grada, već decenijama prenosi poruku – „Ovo je mesto gde je magija moguća, mesto gde se snovi ostvaruju.“

Dok je proticao još jedan prosečan holivudski dan, u žurbi i glamuru, na brdu iznad grada, baš u blizini tog veličanstvenog znaka, pronađena je ljudska glava u najlonskoj kesi. Potpuno poremetivši bezbrižan džoging slavnih starleta, javnost je uzburkana novim pronalascima delova ljudskog tela. Odsečena ljudksa ruka, a zatim i stopala ostavljena su da uznemire stanovnike Los Anđelesa i pokrenu ozbiljna pitanja bezbednosti.

Grad filmskih dostignuća, koja su nam razotkrivala tokove misli najvećih zločinaca i detaljno opisivala njihova svirepa ubistva, sada je deo scenarija, koji, nažalost, nema reditelja da iz pozadine vikne „Rez!“.

Iza blještavila svetlećih reklama, u senkama farova preskupih automobila, živi veliki broj beskućnika koji su prepušteni nevidljivoj bedi Los Anđelesa. Uprkos tome što gledaju svoja posla i nadaju se ponekom bačenom sendviču, nekome je zasmetalo njihovo postojanje. Od sredine decembra prošle godine, četiri beskućnika ubijena su na mestu gde su pokušali da prenoće.

Na raskrsnici La Palma avenije i autoputa Imperijal, u blizini restorana brze hrane, te noći malo posle 20 časova, gostima restorana zalogaj je zastao u grlu, a prolaznici su u panici identifikovali ubicu policiji. Kao i prethodne tri žrtve i ova je više puta izbodena nožem, do smrti. Bezbednosna kamera na jednom od četiri mesta zločina, snimila je muškarca četrdesetih godina obučenog u crno.

„Lica prekrivenog kapuljačom, viđen je kako beži, smatramo da poseduje automobil marke tojota korola, 2003. godište, bele boje. Mole se svi koji imaju bilo kakve informacije o ovom čoveku da se jave na broj ispisan na ekranu“, odjekivalo je sa televizora, u domovima građana Los Anđelesa.

Nekoliko dana kasnije, policija hapsi osobu, istog opisa, na osnovu izjava svedoka. Uhvaćen je nakon nepunog kilometra, u pokušaju bekstva. Mladić dvatesetih godina, bio je jedan od prolaznika te večeri. „Ugledao sam njegova leđa, pretrnuo od panike i počeo da vičem: ‘Stani!’ Nakon nekoliko upozorenja počeo sam da ga jurim sve dok nije uspeo da zamakne za jedan zid. Dalje nisam smeo, nisam imao hrabrosti, ali srećom, začuo sam policijske sirene iza sebe. Važno je spasiti život. Ako je namarevao da ubije još jednu, dve, pet osoba, a mi smo ga u tome sprečili, presrećan sam. Nisam uspeo da spasim život Džonu Beriju, koj je te noći ubijen. Zato smatram da nisam heroj, njega smo izgubili…“,

„Od kada se vratio iz Iraka, postao je lud i poremećen… oduvek je on bio malo na „svoju ruku“, ali kada je došao iz rata…“ zbunjeno je govorio rođak osumnjičenog. Američki marinac Okampo, ratni je veteran. Osumnjičen je za sva četiri ubistva, a povezuju ga i sa pronađenim delovima tela. Američki FBI agent i tvorac scenarija poznate serije „Zločinčki umovi“ opisao je profil ubice – prosečan građanin, koji verovatno ima prve komšije ili čak i živi sa nekim. To ne mora biti monstrum, koji je nemilosrdan u svakom polju života. Obično niste ni svesni, kada se budite pored serijskiog ubice… Beskućnike ubija jer su mu laka meta. Najranjiviji su i lako dostupni… a možda za njega predstavljaju nekoga ko je izvor njegovih problema.

Na mestu gde je poslednja žrtva pronađena, stanovnici okruga Oranž upalili su sveće i ostavili poslednji pozdrav. Nadaju se da je ovaj miroljubivi beskućnik koga znaju iz prolaza dao svoj život za spas narednih potencijalnih žrtava. Jedan od skitnica, čiji je poznanik sada mrtav, sa besom i strahom govori o ubici: „On napada bespomoćne ljude koji spavaju sami! On je najobičnija kukavica!“ . Ljudi bez doma, koji su mislili da više nemaju šta da izgube, izgubili su sada i miran san. Na klupama spavaju u smenama, na četiri sata. Svratišta Los Anđelesa su preplavljena prestrašenim ljudima koji u panici traže spas. Policija tvrdi da je osumnjičeni u pritvoru, ali da ne zna da li je on zaista ubica odgovaran za pronađene komade ljudskog tela, beskućnici pokušavaju da prevare san. Kažu da čak i ako odu u svratište, niko im ne garantuje da ubica ne spava tik pored njih.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve