Loader

Poslaničke diplome i Druga rubrika

12.januar,14:12

Na sajtu Narodne skupštine Srbije ne postoje informacije o zanimanju i stručnoj spremi narodnih poslanika. Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović je objasnio da je ta opcija iz poslaničkih biografija izbačena zbog toga što su neki poslanici lagali o svojim fakultetskim diplomama

Narodna Skupština od maja prošle godine ima novi sajt. Na njemu možete naći sve izglasane zakone, spisak poslanika i radnih tela, da se upoznate sa istorijom parlamenta, pa čak i da krenete u virtuelni obilazak Doma Narodne skupštine. Ono što nećete moći da doznate na novom sajtu je koju osnovnu i srednju školu su vaši omiljeni ili omraženi poslanici završili. Možda su neki završili i fakultet, ali, to ne znamo.

Naime, 2011. godine (pre puštanja u rad novog sajta parlamenta) neko je otkrio da je poslanika Demokratske stranke, Jon Magda, slagao da je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Bukureštu. Mediji su zaključili da nije diplomirao nego da je izbačen posle treće godine studija.

Zbog slučaja ovog alibunarskog, a „Za evropsku Srbiju“ orijentisanog poslanika, ali i drugih sličnih, radna grupa koja je izrađivala formular upitnika (koji će na isti način popunjavati i naredni sazivi Narodne skupštine), odlučila je da u zvanične informacije poslanika ne uvrsti školu koju su završili, a ni zanimanje. Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović je to objasnio ovako: „Ne možemo da proveravamo da li su infomacije koje nam poslanici daju istinite, pa onda mogu da napišu, maltene, šta god hoće, što se ranije i dešavalo. Zato im sada u upitnicima tražimo da navedu samo ime, prezime i stranku kojoj pripadaju“.

Za list „Alo“, generalni sekretar, je, na istu temu, rekao nešto drugo: „Zanimanje i obrazovanje je nešto što se menja maltene u godini i reč je o ličnim podacima poslanika koji nisu bitni za njegov mandat. Poslanik se u svojoj stranci kvalifikuje imenom i autoritetom, a ne zanimanjem ili stručnom spremom i dospeva na izbornu listu stranačkom odlukom. Upitnik će i dalje imati pitanja o zanimanju i obrazovanju, ali se ti podaci neće objavljivati na sajtu. Poslanik će moći i da preškraba ta pitanja, a ja ne mogu da ga nateram da se o tome izjasni“.

Da je fakultetska diploma možda malo i bitna za poslanički mandat može da nam kaže i to što Predsednica Narodne skupštine, Prof. Dr Slavica Đukić Dejanović, u svojoj biografiji, pored, za sve druge poslanike uobičajenih rubrika (Poslanička grupa, Politička stranka, Datum rođenja i Mesto rođenja), ima još jednu rubriku. Ta poslednja rubrika se zove „Drugo“. Predsednici Narodne Skupštine u rubrici „Drugo“ piše: „specijalista neuropsihijatrije, doktor medicinskih nauka, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu“.

Rubriku „Drugo“, partijski kolega predsednice Đukić Dejanović, Branko Ružić, popunio je malo drugačije: „potpredsednik FK Partizan, predsednik IO Socijalističke partije Srbije“.

Takođe, da zanimanje nije tako beznačajno, može da nam se ukaže kada pogledamo biografiju upravo generalnog sekretara Narodne skupštine Veljka Odalovića. On ima rubriku „Zanimanje“. Piše mu „diplomirani pravnik“.

Na Narodnom sajtu Narodne skupštine piše i da je pomenuti Narodni poslanik Jon Magda zamenik predsednika Odbora za prosvetu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve