Loader

Preminuo Vaclav Havel

22.decembar,13:12

Pisac i nekadašnji predsednik Češke Vaclav Havel umro je u nedelju, 18. decembra ujutro u 75. godini, u svojoj vikendici na severu zemlje.

Havel je dugo bio bolestan i retko se pojavljivao u javnosti. Bar deceniju i po patio je od problema sa srcem i plućima.

Njujork Tajms piše da je umro prvi demokratski izabran predsednik, čovek koji je doneo „plišanu revoluciju“ koja je prekinula višedecenijsku represiju.

Prag, decembar 1989.

Predvodio je mukotrpnu tranziciju ka demokratiji i slobodnom tržištu i omogućio mirni raspad Čehoslovačke 1993. godine.

Rođen je 5. oktobra 1936. godine u Pragu, u veoma bogatoj porodici. Tokom nacionalizacije 1948. oduzeto im je mnogo imovine, a Havel je odbijan na mnogim fakultetima, pa se školovao pohađajući večernje škole i razne kurseve i paralelno radio kao hemijski tehničar. Rano, sa 18 godina, oženio se prvom ženom, Olgom, mada porodica to nije odobravala.

Posle vojske zaposlio se u Pozorištu na ogradi (Divadlo Na zábradlí), a radio je i sa praškim fakultetom za glumu. Tokom 1936. prvi put je odigrana njegova predstava Baštenska zabava, koja mu je donela međunarodna priznanja. Sledila je i predstava Memorandum koja mu je donela reputaciju cenjenog dramaturga – ubrzo se igrala u Njujorku i drugim velikim gradovima, ali je 1968. Havelov rad u Čehoslovačkoj zabranjen i njemu nije bilo dozvoljeno da napusti zemlju i pogleda izvođenja u drugim zemljama.

Tokom te 1968. bio je učesnik Praškog proleća i politički vrlo aktivan, zbog čega je često hapšen, držan u zatvoru, praćen, ispitivan i maltretiran. Iz tog perioda ostala su čuvena njegova Pisma Olgi, knjiga u kojoj se supruzi obraća kao najboljem prijatelju i mentoru.

Havel sa drugom suprugom, glumicom Dagmar Havlovom, snimljeni su 22. marta ove godine u Pragu tokom premijere Havelovog filma „Odlazak“

Njegov rad je bio zabranjen pa je bio primoran da se zaposli u pivari, a svoja iskustva u tom poslu preneo je u predstavu Audijencija.

Tokom 1989. godine ponovo se vratio politici i revoluciji – čovek koji je radio u pozorištu, pisao eseje, borio se za pravdu i istinu, a godinama insistirao da za politiku zapravo nije ni zainteresovan – postao je predsednik. Zapravo, bio je poslednji predsednik Čehoslovačke.

Tokom proleća širom Evrope komunistički režimi počeli su da padaju. Havel je par meseci proveo u zatvoru, ali je nakon velikih protesta građana oslobođen. U novembru je pao i Berlinski zid. U Pragu su tih dana studentske demonstracije brutalno prekinute. Dva dana kasnije osnovan je opozicioni pokret i Česi i Slovaci su izašli na ulice.

Sa tankim brčićima i neurednom kosom, pomalo stidljiv i strastveni čitač, postao je simbol moći naroda da mirno pobedi totalitarni režim. „Istina mora pobediti laži i mržnju“, bio je njegov moto koji je postao jedan od simbola revolucije.

Tokom raspada zemlje podržavao je zajedništvo, što je drastično smanjilo njegovu popularnost. Pošto su Slovaci doneli Deklaraciju o nezavisnosti, on je podneo ostavku objašnjavajući da ne želi da bude na tom mestu dok se zemlja raspada.

No, vratio se na izborima u Češkoj 1993. i pobedio – mada su ga u Češkoj voleli i povremeno osporavali, van zemlje bio je izuzetno cenjen. Želeo je da bude upamćen kao čovek koji je raspustio Varšavski pakt.

Sredinom devedesetih bilo je i drugih stvari koje su ga opsedale. Kao strastveni pušač 1996. godine doživeo je da mu dijagnostikuju rak pluća.

Prestao je da puši i operisan je. Iste godine Olga je umrla od raka. Posle manje od godinu dana Havel se oženio glumicom Dagmar Havlovom.

Bojni zdravstveni problemi su se nastavili, ali i njegov posao. Tokom 1998. ponovo je izabran za predsednika, a konačno se povukao 2003, kada je na njegovo mesto došao Vaclav Klaus, jedan od najvećih političkih oponenata.

Samo nekoliko meseci kasnije, Češka i Slovačka pridružile su se Evropskoj uniji.

U poslednje vreme retko se pojavljivao u javnosti. Havelove fotografije su obišle svet posle premijere njegovog filma Odlazak proletos u Pragu, i pošto je na svoj 75. rođendan, 5. oktobra 2011, prisustvovao otkrivanju statue 28. predsednika SAD Vudroa Vilsona u Pragu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve