Loader

Stigao konvoj ruske humanitarne pomoći

15.decembar,19:14

Poslednja vest: Predata pomoć

16. decembar

Ruska humanitarna pomoć koja je upućena Srbima na Kosovu i Metohiji predata je, posle tri dana zakašnjenja, Crvenom krstu Srbije u Zvečanu.

Pomoć je predata u prisustvu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina i predsednika opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiše Milovića i Slaviše Ristića.

Inače, konvoj je od utorka bio blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, i krenuo je tek u petak oko 7 sati u pravcu Kosovske Mitrovice.

Dogovor između Rusije i EU o deblokadi humanitarnog konvoja, prema navodima agencije RIA Novosti, postignut je dan ranije. Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je pitanje humanitarnog konvoja dotaknuto tokom Samita Rusija-EU u Briselu.

Prema dogovoru, ruski konvoj od Jarinja do odredišta prati skraćeni konvoj misije EU na Kosovu Euleks, koji se sastoji od tri automobila koji su stigli na Jarinje preko teritorije centralne Srbije. Predstavnici EU dali su garanciju da se u automobilima Euleksa neće nalaziti kosovski Albanci, dodao je Konuzin.

Kako javlja RTS, predstavnici Srba sa severa Kosova saglasili su se da tri džipa Euleksa prate ruski konvoj, rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Konvoj sa oko 280 tona humanitarne pomoći od utorka čeka na administrativnom prelazu Jarinje. Radi se o 24 kamiona sa pošiljkama iz Rusije koji su odbili Euleksovu pratnju pa im je uskraćen prelaz preko Jarinja.

Rusi s druge strane odbijaju da prođu na prelazu Merdare, kako im je Euleks preporučio, jer na tom delu administrativne granice pregled obavlja kosovska policija.

Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije izjavio je da je konvoj humanitarne pomoći Srbima na Kosovu zadržan bez zvaničnog obrazloženja. „Problem propuštanja ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu nije rešen. Ne znamo kada će biti rešen, jer zvaničan odgovor nismo dobili. Postupamo strogo u skladu po rezoluciji UN i šaljemo isključivo humanirni teret, a to može i da se proveri“, rekao je Šojgu za TV Rusija 24.

Ambasador Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin ocenio je da se radi o „humanitarnom zločinu“ i da Rusija ne može da pregovara sa državom Kosovo jer ona nije priznata, te da će Moskva razgovore nastaviti sa međunarodnim predstavnicima NATO i EU.

Šta je u kamionima

Direktor Odeljenja za međunarodne aktivnosti ruskog Ministarstva za vanredne situacije Jurij Bražnjikov rekao je za agenciju Itar-Tas da kolona ruskog Ministarstva od 25 teretnih vozila prevozi 240 tona, pre svega hrane, odeće i agregata za struju, a da je na putu još jedan konvoj ruskog Minstarstva sa humanitarnom pomoći, koji se sada nalazi 60 kilometara od rumunsko-srpske granice.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da je Euleks iz političkih razloga zaustavio konvoj: „Prvo su dozvolili koloni da uđe na teritoriju pokrajine Kosovo, a zatim su blokirali ulazak konvoja, što govori da su obmanuli one koji su učestvovali u ovoj operaciji. Dobijamo zahteve koji nisu u skladu sa mandatom Euleksa jer nigde ne piše da su oni obavezni da prate humanitarni konvoj“, smatra Konuzin, dodajući da se radi o nametanju pratnje koja nije potrebna.

Zapravo, dogodilo se da su Rusi najpre tražili pratnju, a onda je otkazali: „Kada smo shvatili da će doći do zloupotrebe ove procedure rekli smo da nam takve usluge nisu potrebne. Svi razumeju da nije u pitanju pratnja ruske humanitarne pomoći nego da je namera da se na punkt Jarinje postave prištinski carinici i policajci“, objasnio je Konuzin.

„Ova situacija biće rešavana na najvišem nivou jer je od humanitarne operacije veštački napravljen politički problem“, zaključio je ambasador Rusije u Beogradu.

Ostatak pomoći biće isporučen u Niš, a na Kosovo i Metohiju, kako je najavljeno, stići će preko Crvenog krsta.

„Konvoj ima dve mogućnosti za ulazak na Kosovo. Prva je da prihvati pratnju Euleks policije, jer je to uobičajena praksa u EU da policija prati tako velike konvoje. Druga je prelazak preko prelaza Merdare“, izjavila je Portparolka Euleksa Irina Gudeljević koja je dodala da, ako ruski konvoj prihvati pratnju Euleks policije, to znači da se vozila Euleksa moraju propustiti kroz barikade.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve