Loader

Rodu Blagojeviću 14 godina zatvora

08.decembar,22:24

Američki federalni sudija Džejms Zejgel koji je izrekao Amerikancu srpskog porekla Miloradu Rodu Blagojeviću (55) kaznu od 14 godina zatvora, rekao je da je bivši guverner Ilinoisa bio kolovođa kriminalnih aktivnosti za koje je osuđen. Sudija smatra da su tvrdnje odbrane da je Blagojević izmanipulisan od strane saradnika – apsurdne.

Blagojević je u junu proglašen krivim po 17 od 20 tačaka optužnice. Čedanaest tačaka tiču se njegovih pokušaja da trguje mestom u Senatu koje je postalo upražnjeno kada je dotadašnji senator Barak Obama izabran za predsednika SAD.

Kako je naveo sudija Zejgel, postoje brojni dokazi da je Blagojević pokušao da proda ovo senatorsko mesto za 1,5 miliona dolara.

Samo slušanjem onoga što Blagojević govori u tajno snimljenim telefonskim razgovorima, koji su korišćeni kao glavni dokazni materijal tužilaštva, otkriva se da je bivši guverner bio kolovođa, smatra sudija Zejgel.

Mada je tužilac tražio 15 do 20 godina zatvora, Blagojević je osuđen na 14, što je ipak jedna od najstrožih kazni ikada izrečenih za korupciju u Ilinoisu.

Naime, on je drugi za redom senator savezne države Ilinois koji je osuđen zbog korupcije, a četvrti guverner Ilinoisa koji je za korupciju osuđen u poslednje dve decenije. Blagojevićev prethodnik, bivši guverner Džordž Rajan trenutno u zatvoru služi šestogodišnju kaznu zbog istog dela.

Blagojević se od početka afere, pošto je uhapšen u decembru 2008. (kada je pitao policajte „Da li je ovo šala?“), kao i tokom suđenja izjašnjavao kao nevin. Međutim, dan pred izricanje presude on se u obraćanju sudu izvinio za svoja nedela i zatražio milost. „Ovde sam osuđen za kriminalna dela i prihvatam to. Priznajem to i, naravno, neverovatno mi je žao zbog toga“, rekao je Blagojević pred sudom. Tokom suđenja žena Peti i dve ćerke takođe su molile sud za milost prema Blagojeviću.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve