Loader

Kraj blokade fakulteta

29.oktobar,13:38

Kraj blokade

31. oktobar

Dvonedeljna blokada Filološkog fakulteta je prekinuta zbog toga što, kako su rekli studenti koji su protestovali, „su svesni da su fizički ugroženi i zbog brojnih pritisaka“.

Prelun je saopštio: „Svi pritisci su se pokazali nedovoljnima za prekid blokade, te je uprava Filološkog fakulteta pribegla upotrebi fizičke sile, kao poslednjem ‘argumentu’, nakon što su neistine dekana Aleksandre Vraneš bile razbijene tokom njenog razgovora sa studentima na Plenumu“.

„Ne želimo da kolege izlažemo fizičkom nasilju od strane profesora,posebno ne kada su oni već izloženi pljački i ekonomskim ucenama od strane Fakulteta i Univerziteta“, stoji u saopštenju Plenuma studenata koji ne odustaju od zahteva da se ograniči visina školarine na svim državnim fakultetima na tri minimalne mesečne plate, da status budžetskog studenta dobiju svi koji ostvare 48 bodova i drugih.

Plenum Filološkog fakulteta zasedao je u petak, 28. oktobra u 22 sata i odlučio da nastavi sa blokadom sve dok se ne odgovori pozitivno na njihove zahteve da 48 bodova bude limit za budžet i da školarine ne premašuju tri minimalne plate.

Na sastanku koji je održan u petak u Rektoratu dekani beogradskih fakulteta, rektor Branko Kovačević i državni sekretar za obrazovanje Radivoje Mitrović dogovorili su se da sprovedu zahteve akademaca, koje je prošle nedelje odobrilo Ministarstvo prosvete. Zaključci ovog sastanka predstavljaju kompromisno rešenje za studentske zahteve, pa tako umesto da akademac sa 48 bodova bude „budžetlija“, plaćaće pola školarine, kao i njegov kolega sa 53 poena, dok će oni koji su zaradili od 54 do 59 platiti 30 odsto iznosa školarine. Studenti koji imaju 60 poena biće u potpunosti oslobođeni plaćanja školarine. Dakle, za „budžet“ je ipak neophodno očistiti godinu.

Studenti Filološkog fakulteta koji su u blokadi ostaju pri svojim zahtevima, a na pitanje novinara ’’Vremena’’ zašto ne prihvate barem ono što Ministarstvo u ovom trenutkui može da im pruži, jedan od članova Plenuma rekao je da ostaju pri zajedničkom stavu i ponovio da je njihov zahtev da se sa 48 poena dobije budžetski status.

Obradović: Mi smo otvoreni za razgovore

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je u subotu, 29. oktobra ujutru da su predstavnici tog ministarstva svakog dana otvoreni za razgovor sa studentima koji blokiraju rad Filozofskog i Filološkog fakulteta.

„Mi smo njih već primili u ministarstvo. Otvoreni smo svakog dana za razgovor, ali je pitanje da li oni hoće da razgovaraju sa nama“, rekao je Obradović za RTS.

Obradović je rekao da svi studenti ne bi mogli da studiraju o trošku države ni ukoliko bi se ukinulo rangiranje, te da su zahtevi vezano za to pitanje nerealni. On je dodao da visina školarine ne može biti ista na svim fakultetima jer nisu iste potrebe za izvodjenje nastave.

Isti član plenuma se požalio na reakcije pojedinih profesora, ulazak policije u civilu i anonimnih mladića u fakultet: „U četvrtak su se ceo dan motala dva policajca u civilu po fakultetu. Nakon rektorove izjave da se država mora obračunati sa nama milom ili silom, ta dva policajca su počela da lome barikade. Nekoliko profesora je došlo i počelo isto da radi, mene su udarali po rukama, nogama, glavi, psovali mi porodicu, pretili, iako nisam progovorio ni jednu reč. Jedna profesorka je cepala plakate, transparente i umetničke radove kolega sa Fakulteta primenjenih umetnosti, koji su bili postavljeni kao izložba. Za sve ovo postoje snimci na sajtu YouTube“, rekao je ovaj član Plenuma, inače student Filološkog fakulteta. On je dodao da su ih i juče „posetila“ trojica mladića, koji su im pretili: „Juče je bilo par nabildovanih momaka koji su pretili blokaderima da će ih prebiti, ako se ovo ne reši uskoro. Malo su i fizički nasrnuli. Sumnja se da su ti momci naručeni, jer su isti pre par dana ubacili baklju u Filozofski, a studente na Filološkom fotografisali i pretili im nožem“.

Takođe na YouTubeu su se pojavili snimci studenata koji nisu sa Filološkog fakulteta, a učestvuju u blokadi. Na upornost filologa rektor Branko Kovačević je osim poziva državi da uzme stvar u svoje ruke ne birajući sredstva izjavio za „Blic“ da su zahtevi studenata koji blokiraju fakultete nemogući. „Ministarstvo i dekani beogradskih fakulteta prihvatili su sve zahteve zvaničnih predstavnika studenata (rektor računa samo SKONUS u zvanične predstavnike studenata prim. aut.), a zahteve onih koji blokiraju Filološki i Filozofski nije moguće ispuniti“.

Kovačević je objasnio da od Vlade zavisi obim budžetskog izdvajanja za prosvetu: „Vlada odlučuje o tome koliko će novca iz državnog budžeta ići za visoko školstvo, a to je svega tri odsto. I to nije dovoljno da bi se ispunili zahtevi da svi sa 48 bodova pređu na budžet i da se školarina prepolovi“. Izjava rektora od četvrtka da država treba da reši problem na Filološkom fakultetu dogovorima, milom ili silom, nije ostala bez reakcije u javnosti. Socijaldemokratska unija (SDU) zatražila je od rektora Branka Kovačevića da povuče poziv državi da, ukoliko ne dođe do prekida protesta, uvede red milom ili silom. Neophodno je da institucije od ugleda, kao što je Univerzitet, primerom pokažu da se problemi mogu rešavati razgovorom i međusobnim uvažavanjem, a ne agresijom i nasiljem, argumentovala je SDU. U njihovom saopštenju navodi se da je neprihvatljivo da rektor poziva na primenu sile protiv studenata, ali i da je veoma važno da se studenti uzdrže od svakog oblika primene sile i da budu otvoreni za kompromis sa upravom Univerziteta.

Tokom ove nedelje pojedine katedre na Filološkom fakultetu su pokušavale da uspostave nastavu, ali su je opstruirali studenti koji protestuju, među kojima se na snimcima sa sajta YouTube čuje da neki od njih nisu sa tog fakulteta. Sa druge strane dekanka Filozofskog fakulteta izjavila je da blokada protiče mirno, te da „filozofi“ poštuju kućni red i ne ugrožavaju imovinu. Za subotu, 29. oktobar najavljen je celodnevni „Blokadni festival“ na platou ispred Filozofskog fakulteta u okviru kog će nastupiti Sars, Emsi Sajsi, I plej i drugi, a za nedelju je planiran novi plenum na Filološkom fakultetu na kojem će se odlučivati o tome da li se blokada nastavlja.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve