Loader

Zemljotres u Turskoj, 500-1000 mrtvih

27.oktobar,14:35

Prema podacima koje javlja TV CNN Turk, u snažnom zemljotresu koji je u nedelju, 23. oktobra pogodio istočni deo Turske, poginulo je izmedju 500 i 1.000 ljudi.

„Naša procena je da je oštećeno oko 1000 zgrada i da je izgubljeno stotine života. Moglo bi biti 500 ili 1000“, izjavio je Mustafa Erdik, direktor Kandili obzervatorije i seizmološkog instituta na konferenciji za novinare.

Spasilačke ekipe pokušavaju da izvade ljude iz ruševina nekoliko desetina stambenih zgrada koje su se srušile u mestima Erčis i Van. Njima se pridružuje i vojska.

Prema do sada dostupnim podacima, među žrtvama zemljotresa, nema državljana Srbije.

Bolnice javljaju da su primile veliki broj povređenih i da oni još pristižu.

Turski mediji saopštavaju da su telefonske linije prekinute pa je vlast u ovaj deo Turske poslala satelitske telefone. U većem delu regiona nema ni struje. Šteta je ogromna.

Premijer Erdogan krenuo je u mesto Van da vidi kolika je šteta i obiđe povređene, javili su mediji.

Potres je, prema američkom Geološkom zavodu bio jačine 7,3 stepeni Rihtera. Epicentar je bio na 19 kilometara severoistočno od grada Van, na dubini od oko 7 kilometara.

Inače, u ovom delu Turske zemljotresi su skoro svakodnevna pojava. U maju je 79 ljudi umrlo u zemljotresu koji je pogodio mesto Simav na severozapadu zemlje. Takođe na severozapadu zemlje tokom 1999. godine u dva zemljotresa poginulo je oko 18.000 ljudi.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve