Loader

EK predložila kandidaturu, ali ne i datum

13.oktobar,12:41

Evropska komisija predložila je da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju. Međutim, EK se u dokumentu „Mišljenje o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU“ založila da početak pregovora zavisi od napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

Na osnovu Izveštaja o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, Evropski savet će u decembru doneti konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora Srbije sa EU.

Tadić: Ponosan sam

Predsednik Srbije Boris Tadić reagujući na izveštaj Evropske komisije izjavio je da je ponosan što je ovo telo ocenilo reforme koje je Srbija sprovela kao uspešne.

Tadić je dodao da je preporuka Komisije da Srbija dobije status kandidata ako se nastavi dijalog sa Prištinom, upravo ono što je i Srbija želela – da se nastavi dijalog i reši problem.

„Ponosan sam zbog toga što EK sagledava kao veoma uspešne reforme koje je sprovela Srbija, a posebno zato što je dobila dobre ocene u osetljivim oblastima kao što je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pravosudja. I gradjani Srbije, takodje treba da budu ponosni“, rekao je Tadić novinarima.

Tadić je uveren da je moguće da Srbija u decembru dobije stastus kandidata i da se otvore perspektive za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu.

U izveštaju Štefana Filea, komesara za proširenje, predlaže se da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom. Ispunjenje tog uslova predstavlja potvrdu da je reforma pravosuđa bila uspešna, da postoji vladavina prava kao i da je ostvaren napredak u drugim važnim oblastima.

Navodi se da je Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, uključujući i oblast borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da institucionalni okvir za vladavinu prava odgovara evropskim standardima. Pomenuto je i da je u toku opsežna reforma pravosuđa i revizija reizbora sudija i tužilaca, ali i da će Srbija u ovom poslu morati da uloži dodatne napore.

Srbija je pohvaljena za ostvarivanje pune saradnje sa Haškim tribunalom, pošto je izručila poslednja dva optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Pohvaljeni su i regionalna saradnja i napori koji se ulažu u podsticanje pomirenja, kao i ekonomska saradnja i očuvanje makroekonomske stabilnosti.

Napredak je ostvaren i u usklađivanju zakonodavstva sa EU, zakoni se donose i administracija se dobro snalazi, ali se napominje da postoje izazovi na polju njihove primene i sprovođenja.

Ova preporuku Evropske komisije koja se navodi u izveštaju ne podrazumeva automatski kandidaturu, već će o tome odlučiti Savet ministara zemalja Evropske unije u decembru.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve