Loader

Umro Stiv Džobs

06.oktobar,01:00

Poplave na društvenim mrežama

Društvene mreže u prvih 24 sata pošto je objavljena vest o smrti Stiva Džobsa povremeno su preopterećene pa dolazi do raznih zastoja. Twitter redovno svojim korisnicima u temi #iSad ostavlja poruku da postoji problem sa kapacitetom i moli ih da se kasnije vrate ponovo.

Prema nekim informacijama, u temama na Twitteru u kojima se govori o smrti Stiva Džobsa i njegovom doprinosu tehnologiji, korisnici postuju i po 10.000 twittova u sekundi.

Slično je i sa Facebookom koji je bio preplavljen izrazima saučešća hiljada i hiljada ljudi.

Stiv Džobs, jedan od osnivača i glavni rukovodilac kompanije Apple umro je u 56. godini posle duge borbe sa rakom.

Apple je u saopštenju naveo da su Džobsova brilijantnost, strast i energija bili izvor stalne inovativnosti koja je bogatila i unapređivala njihove živote. „Svet je nemerljivo bolji zahvaljujući Stivu“, stoji u saopštenju.

Džobs se krajem avgusta povukao sa mesta direktora ove kompanije koju smatraju za jednu od najuspešnijih, najvrednijih i najkreativnijih u Americi. On se tada povukao na počasnu funkciju predsednika upravnog odbora kompanije. Tada je rekao: „Uvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kada ne budem u mogućnosti da ispunim svoje obaveze i očekivanja kao direktor Applea, ja ću biti prvi koji će vas o tome obavestiti. Nažalost, taj dan je došao“, a na kraju je dodao: „Verujem da najsvetliji i najinovativniji dani Applea tek dolaze. Radujem se što ću ih gledati i doprineti kroz svoju novu ulogu. U Appleu sam stekao neke od najboljih prijatelja u životu, i svima vam zahvaljujem na godinama koje sam proveo radeći sa vama. Stiv“

PRVI KORAK: Stiv Voznjak i Stiv Džobs kraj prvog računara koji su konstruisali u Kupertinu, Kalifornija (Foto: Reuters)

Džobs je rođen 24. februara 1955. godine od majke Amerikanke i oca Sirijca. Odmah je dat na usvajanje. Odrastao je u Kupertinu, mestu gde je kasnije osnovao Apple i napravio istoriju, kao jedan od zaslužnih za postojanje onoga što se danas naziva Silicijumskom dolinom.

Fakultet nije bio mesto za njega – nikako mu nisu odgovarala stroga pravila, pa se ubrzo ispisao i nastavio da sluša samo po neko predavanje koje ga je zanimalo. Onda je otišao u Indiju gde je tragao za smislom života, da bi se ubrzo vratio u SAD, uozbiljio i krenuo da radi.

Kada je imao 21. godinu, sa Stivom Voznjakom

napravio je prvi kompjuter i osnovao Apple. Sa mnogo ambicija i ideja i ukupno 1300 dolara, pokrenuli su proizvodnju.

MISLI DRUGAČIJE: Wallpaper/reklama za Apple i Džobs u najboljim danima

Prvi model koji su prodavali nazvali su Apple 1 i naplaćivali ga 666,66 dolara. Onda je sledio Apple 2, krenula je zarada, nove investicije, pravi biznis.

Godine 1980, kompanija je vredela 1,2 milijarde dolara, ali bajka nije dugo trajala. Džobs je u 30. godini, 1985, izgubio posao u firmi koju je osnovao. U inat svima, ubrzo je osnovao novu kompaniju, NeXT, pokušavajući da napravi nešto još bolje i veće. Nije uspeo, ali nije se ni loše završilo: posle dugotrajne borbe 1996. godine naveo je Apple da kupi NeXT za „tričavih“ 429 miliona dolara. Usput je dobio i posao u Appleu i vratio se na početak.

Bil Gejts: Bio je retko uticajan

Bil Gejts, osnivač Microsofta, naveo je povodom smrti Džobsa da svet retko vidja ljude koji imaju toliki uticaj kao što je to bio slučaj sa Stivom. Efekte toga osetiće i brojne generacije koje dolaze, smatra. „Oni koji su imali čast da rade sa njim, imali su zaista ludu sreću. Nedostajaće mi Stiv veoma mnogo“, naveo je Gejts.

U međuvremenu je postao direktor kompanije, a onda je došlo najbolje: iTunes (2003), MacBook (2006), iPhone (2007), iPad (2010)… Dan pre nego što je Džobs preminuo, promovisan je novi model Apple telefona, iPhone 4s koji je odlično ocenjen. Njujork tajms piše kako su retke velike i uspešne kompanije u kojima je toliko dominantna jedna osoba kao što je to slučaj sa Appleom.

Od 2004. lečio se od raka pankreasa, a onda su usledili i problemi sa hormonima i transplantacija jetre. U 2011. godini uglavnom je bio na bolovanju i samo se u nekoliko navrata na kratko vratio u firmu, da bi ubrzo otišao.

Džobs je sada sve to napustio. Porodica je saopštila da je umro tiho, okružen najbližima.

Policija u Kupertinu blokirala je prilaze ulici u kojoj je porodična kuća Džobsovih. Kompanija Apple je na naslovnoj strani svog sajta, umesto slika sjajnih belih proizvoda, postavila samo crno-belu sluku svog osnivača.

O uzbudljivom putu Stiva Džobsa i njegovom radu u kompaniji Apple, čitajte u tekstu

Portret savremenika – Stiv Džobs: Genijalni egomanijak

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve