Loader

Incident na Jarinju: Loša beskonačnost

29.septembar,22:50

U utorak, 27. septembra oko 13 h. situacija oko Jarinja naglo je eskalirala.

Pre toga dana trajala je igra između KFOR, Eulex i Srba sa Severa: vi zatvorite granični prelaz, mi napravimo „alternativni“ kroz brda i šume, a onaj prethodni blokiramo šljunkom, balvanima i već čime imamo. Onda KFOR dođe na lice mesta i blokira „alternativni“ put; onda se Srbi naljute i tako do utorka.

Dr Radimir Janković vaskularni hirurg pregleda povređene u incidentu kod Jarinja. U utorak uveče direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević je novinarima saopštio da šest od sedam osoba koje su primljene u zdravstveni centar Kosovske Mitrovice ima teške telesne povrede, odnosno ustrelne ili prostrelne rane. Dva pacijenta su u tom trenutku bila u operacionim salama, a još jedan će biti podvrgnut operaciji, dok su ostali na intenzivnoj nezi. (FOTO TANJUG)

U utorak oko jedan popodne, kako se može razabrati iz inače konfuznih vesti, desilo se otprilike sledeće: Srbi sa Severa Kosova doterali su pred barikadu od bodljikave žice KFOR nekakav kamion; vojnici KFOR (Amerikanci i Nemci) zatražili su od njih da ga uklone. To je razumljivo s njihove tačke gledišta: takav kamion pokupio bi njihovu bodljikavu žicu za tren oka. Na taj zahtev s druge strane poletelo je kamenje; KFOR je uzvratio suzavcem, gumenim mecima i šok-bombama; pojedini vojnici vide se na TV snimcima dok suzavcem iz ručnog spreja prskaju preko žice.

Hronologiju događaja od prethodnih dana pročitajte u posebnom tekstu
„Sever Kosova opet u blokadi, kamioni prolaze“

Onda je izbio sukob koji je ovoga trenutka teško rastumačiti. Navodno je došlo do upotrebe vatrenog oružja; neko je, opet navodno, „pucao u vazduh“ sa srpske strane; tek kasnije u utorak predveče pojavile su se izjave o „rafalnoj paljbi“ od strane KFOR; sve u svemu, kao i obično u takvim situacijama, došlo je do haosa u kome je kasnije jako teško utvrditi šta se zapravo desilo.

Imamo samo medicinski ishod: Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici primio je sedam povređenih Srba; KFOR kaže da ima četiri ranjena, jednog teže – od „improvizovane eksplozivne naprave“, kako kažu. Od tih sedam Srba, šest ima „ustrelne i prostrelne rane“, kako kaže dežurni hirurg u Kosovskoj Mitrovici; jedan ima tešku iritaciju očiju od suzavca.

Ceo tekst pročitajte u četvrtak, u novom broju „Vremena“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve