Loader

Odbojka: Srbija na vrhu Evrope

17.septembar,22:14

Čim RTS nije prekidao prenos ni za „Slagalicu“ ni za Dnevnik 2 znali smo da je u pitanju stvar važnija od bilo čega drugog. Usplahirana prezenterka vesti na nacionalnoj televiziji Maja Žeželj uključila se na kratko između trećeg i četvrtog seta da nam javi da ćemo najvažnije informacije čuti čim se završi utakmica finala EP u odbojci između Srbije i Italije.

Iz toga možemo da zaključimo da je za današnju Srbiju uspeh u Austriji daleko značajniji od situacije na granici sa Kosovom ili sa načinom na koji srpska vlada prekonponuje budžet za tekuću godinu da bi se cifre uklopile u dogovor sa MMF-om. To je, svakako, dobra procena jer odbojkaši na terenu i stručni štab koji predvodi Crnogorac Igor Kolaković doneli su najlepše vesti tim pre što ih im se ni sami nisu u potpunosti nadali. Srbija je pobedila, a RTS je promovisao evropske vrednosti. Bolje veče nije moglo da se zamisli.

Možda je i moglo da su košarkaši u Litvaniji uspeli da naprave čudo i opet se plasiraju u finale EP ili da su teniseri otišli u finale Dejvis kupa.

Ovako, sva slava ide Ivanu Miljkoviću, legendi srpske i svetske odbojke i najboljem igraču prvenstva, i njegovim saigračima koji su u finalu pokazali kako se dolazi do pobede kada se ona zaista želi.

Ovom pobedom je ponovljen uspeh selekcije SRJ iz 2001. godine kada je osvojena evropska titula u Češkoj takođe pobedom na Italijom u finalu. I tada je igrao Ivan Miljković, u to vreme supertalenat svetske odbojke. Kao i protiv Rusa u polufinalu, srpski su se odbojkaši uzdigli svojom energijom koja im je donela kvalitet koji možda objektivno nemaju, pa su zbog toga pre prvenstva govorili da je ulazak u šest najboljih dobar rezultat.

Sada to izgleda kao dobra taktika da se radi u miru, da niko ništa ne očekuje, pa ovaj uspeh, sada kada je ostvaren izgleda još veći i značajniji.

Treba reći da su igrači imali ogromnu podršku publike u finalu, kao i tokom celog turnira, i da je srpska pevačica koja živi u Beču, Dragana Mirković bila angažovana da peva između setova što je fantastičan gest domaćina prema srpskoj dijaspori iz Austrije i okolnih država.

Sada očekujemo da će predstojeće EP u ženskoj konkurenciji koje startuje sledeće nedelje i čiji je Srbija suorganizator sa Italijom takođe imati zavidan publicitet i da će narod ići da pomogne devojkama.

Reprezentacija Srbije, osvajač evropskog zlata 2011.

• Nikola Kovačević, primač servisa, rođen 1983, član Arisa

• Uroš Kovačević, primač servisa, rođen 1993, član Ribnice

• Vlado Petković, tehničar, rođen 1983, član Vori kapitala

• Miloš Terzić, primač servisa, rođen 1987, član Crvene zvezde

• Dragan Stanković, bloker, rođen 1985, član Lube Maćerate

• Miloš Nikić, primač servisa, rođen 1986, član Palova

• Mihajlo Mitić, tehničar, rođen 1990, član Crvene zvezde

• Milan Rašić, srednji bloker, rođen 1985, član Crvene zvezde

• Ivan Miljković, korektor, rođen 1979, član Fenerbahčea

• Saša Starović, korektor, rođen 1988, član Urala

• Marko Podraščanin, bloker, rođen 1987, član Lube Maćerate

• Nikola Rosić, libero, rođen 1984, član Fridrihshafena

Odbojkaši u finalu EP: Vladari iz senke

17. septembar

Sve se prelomilo u četvrtom setu koji je Srbija dobila posle odbranjenih pet ruskih meč lopti. Iako u prošlosti tim koji predvodi Igor Kolaković sa klupe nije imao sreće u odbojkaškom taj brejku, kako se zove pet set koji se igra do petnaestog poena, večeas je to bilo rutinski.

Ekipa Rusije, koja je važila za najboljeg kandidata za osvajanje turnira koji se održava u Austriji, nije imala odgovor na ogromnu energiju koju su naši odbojkaši ulagali u svaki poen. Srbija je povela jedan-nula u setovima, ali su Rusi možda i suviše lako preokrenuli na dva na prema jedan i moglo je da se pretostavi da će mirno dovesti meč do kraja i da će igrati sa Italijom finale.

Međutim, završetak četvrtog seta i majstorska odbrana novog tima Srbije, tima u kome je samo Ivan Miljković šampion, sprečili su Ruse da se raduju na kraju. Poslednjih desetak poena u četvrtom setu i tajbrejk doneli su najbolju moguću odbojku koja izgleda kao nadmetanje dvanaestorice supermena koji se bacaju, ustaju, skaču, poentiraju i blokiraju u nekoliko sekundi.

Nikić, Mikić, Kovačević i ostali mladi, naslednici su generacije koju su deceniju i po predvodila braća Vladimir i Nikola Grbić i koja nije bila samo svetski šampion, ali je na prvenstvima Evrope osvojila 7 medalja – 5 bronzanih i po jednu zlatnu i srebrnu. Ta generacija je postavila odbojku na rang vaterpola i košarke u Srbiji, pa ne čudi što su poslednjih godina mlađe generacije redovno među najboljima na svetu iako u tom sportu nema velikog novca. Pored toga, svedoci smo poslednjih sezona da je i ženska odbojka u Srbiji u velikom zamahu. Cinici će reći da je to specifičan sport, da se ne igra svuda u svetu i da nije na bog zna kakvom nivou. Ali to je samo cinizam jer ako smo u tome najbolji to treba da nam bude „glavno“, a ne one discipline u kojima ne možemo ni korak od proseka.

Svojom predanošću ekipi i požrtvovanjem na terenu izabranici Igora Kolakovića su samo nastavili ono što je godinama građeno i standardizovano i mogu da posluže drugima kao uzor. Ostaje samo da u nedelju pobede Italiju jer su igrom pokazali da su trenutno u najboljoj formi od svih timova na prvenstvu.

Nadajmo se samo da se tim nije u potpunosti emotivno istrošio u ovom meču i da će do doručka zaboraviti divan osećaj pobede koji ih u ovoj večeri obuzima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve