Loader

Ponovo erupcija navijačkog nasilja

04.decembar,22:17

Saslušanje u ponedeljak

Saslušanje huligana osumnjičenih da su izvršili ovaj napad, prema najavama iz MUP-a Srbije biće obavljen u ponedeljak, 6. novembra. Oni se trenutno nalaze u policijskom pritvoru, osim maloletnika koji su predati roditeljima.

Grupa od 100 po 150 huligana sa oznakama navijača Partizana pokušala je 4. decembra u 14.15 da demolira službene prostorije fudbalskog kluba Crvene zvezde na stadionu Marakana. Oni su na stadion Zvezde došli gradskim prevozom, a prema saopštenju uprave Crvene zvezde, bili su naoružani motkama, bejzbol palicama, lancima, štanglama, kamenjem i sekirama i skandirali su „Ubij Cigana“. Prvo su napali ulaz u VIP galeriju gde su polomili stakla i pokušali da uđu u prostorije Marketinga ovog kluba i Servisa za članstvo. U tom trenutku se u prostorijama marketinga tog kluba nalazilo osam devojaka koje su tu zaposlene, kao i petoro dece starosti od dve do šest godina, a na terenima «Zvezdine» Omladinske škole koji su udaljeni svega nekoliko stotina metara deca su igrala utakmicu sa svojim vršnjacima iz Vojvodine. Obezbeđenje «Crvene zvezde» je pružilo otpor, ali huligani su nastavili da razbijaju stakla na stadionu i pokušali da uđu u restoran u centralnoj loži Marakane. U njemu se nalazio predsednik «Crvene zvezde» Vladan Lukić sa nekoliko članova uprave koji su imali sastanak sa predstavnicima nemačkih i austrijskih kompanija koje su bile u poseti «Crvenoj zvezdi». Lukić i generalni sekretar «Zvezde» Andrija Kleut su zajedno sa obezbeđenjem pokušali da zaustave napadače ispred svečane lože i tom prilikom su pogođeni sa nekoliko kamenica i dobili po nekoliko udaraca po telu.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je agenciji Beta da ekipe te službe nisu intervenisale.Komesar za bezbednost Crvene zvezde Ivan Petrić je rekao da na sreću nije bilo ozbiljnije povređenih, jer je policija brzo stigla, a da je «Zvezda» pretrpela materijalnu štetu.

Kamenicama i štanglama je naneta šteta i automobilima parkiranim u blizini stadiona.

Pripadnici policije kojih u trenutku napada nije bilo mnogo oko Marakane, ipak su se brzo okupili i rasterali huligane, a u prostorije Policijske uprave za grad Beograd priveli su 33 osobe. Za 21 punoletno lice određena je mera policijskog zadržavanja do 48 sati, a nakon konsultacija sa dežurnim tužiocem, 12 maloletnika predato je roditeljima s obavezom da se narednog dana jave policiji. Policija utvrđuje krivičnu odgovornost privedenih.

FK Crvena Zvezda objavila je saopštenje na klupskom sajtu u kome odgovornost za napad pripisuje Zajednici prvoligaša jer je dozvolila da se promeni domaćinstvo utakmice Partizan-Sloboda iz Sevojna, to jest da se utakmica ne igra u Lučanima, već u Beogradu, na dan kada utakmicu igraju i Crvena zvezda i Vojvodina.

«Crvena zvezda je javno upozoravala da ova odluka prvenstvo čini neregularnim. U svim kontaktima sa Zajednicom prvoligaša i predstavnicima Policijske uprave za grad Beograd ukazivali smo da je odigravanje dve utakmice u istom danu rizično po bezbednost. Na sastancima koji su se tim povodom održavali Policijska uprava za grad Beograd je takođe bila protiv da se utakmica između Partizana i igra u Beogradu. Nažalost, odgovorni koji su doneli odluku o zameni domaćinstva nisu imali sluha za primedbe. Zahtevaćemo da zbog toga odgovaraju…

Očekujemo da se FK Partizan ogradi od huligana koji su rušili naš stadion kao i da se odmah sastanu nadležni organi Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice superligaša kako bi se utvrdila odgovornost za ono što se desilo. Domaće prvenstvo je već pretvoreno u lakrdiju i cirkus u kojoj je sport najmanje važan. Poslednji je trenutak da se pauza u prvenstvu iskoristi da se fudbal u Srbiji dovede u red i da interes sporta i fudbala bude iznad interesa pojedinaca kako što je sada“, navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

U Partizanu kažu da su začuđeni napadom na stadion večitog rivala i da oni koji su to učinili nikako ne mogu da se nazovu navijačima. „Ja stvarno ne znam kako da ih nazovem. Naši navijači su bili na stadionu, navijali su svih 90 minuta. Stvarno ne znam ko su oni koji su se opredelili da umesto da budu na stadionu budu na nekom drugom mestu. A pogotovo da se vandalski ponašaju. Naravno da se ograđujemo, takvi navijači nam ne trebaju ni na stadionu ni van stadiona, ne trebaju nikom“, izjavio je Darko Grubor, generalni sekretar Partizana.

Huligani koji se predstavljaju kao navijači Srbije sprečili su 12. oktobra početak utakmice Italija-Srbija, o čemu je „Vreme“ pisalo.

Disciplinska komisija UEFA je zbog toga registrovala utakmicu između Italije i Srbije službenim rezultatom 3:0 za Italijane, a srpski tim je kažnjen sa dve utakmice bez prisustva publike. Akcije su preduzimali italijanska policija i italijansko pravosuđe, srpska policija i srpsko pravosuđe, javnost je bila uzbuđena, najavljivane su radikalne mere za obuzdavanje navijačkog nasilja i za zabranu navijačkih grupa. Onda se polako prašina slegla, da bi samo mesec i po dana kasnije ponovo izbila erupcija navijačkog nasilja.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve