Loader

Otvoren Festival nauke

03.decembar,18:34

Da li znate šta je kriptozoologija? Ova neuobičajena disciplina bavi se ni manje ni više nego – „mitskim“ životinjama. Nije baš da kriptozolozi pokušavaju da dokažu stvarno postojanje bića kao što su jednorozi i jetiji, ali nije daleko od toga. Zapravo, prirodna stvorenja na koja ova oblast ukazuje i kojima se bavi čak su neverovatnija od svih bića iz bajki.

Neka od njih ove godine mogu se videti na Festivalu nauke, gde je Društvo kriptozoologa Italije napravilo vrlo zanimljivu interaktivnu postavku. Među gostima iz Italije ove godine je i Lorenco Rosi koji će, mimo postavke, na temu stvarnog postojanja „bića iz bajke“ održati i predavanje „Šta to mrda u mraku?“, koje se odvija u okviru programa Interaktivna predavanja.

Festival je otvoren jutros (petak, 3. decembar) i trajaće do nedelje, 5. decembra. Ovaj, četvrti po redu Festival nauke je, prirodno, veći i organizovaniji, a po svemu sudeći, izaziva još veće interesovanje nego festivali prethodnih godina. Redovi su već počeli da rastu, a cena ulaznice je 300 dinara.

Događaj je, kao i prethodnih godina, otvorio potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, a otvaranju je prisustvovala i francuska ambasadorka za nauku Katrin Brešinjak koja je došla u Srbiju kako bi se proširila saradnja između sprskih i francuskih naučnika, što bi uz svakojake planirane i obećane investicije srpske Vlade mogla biti dobra vest za srpsku nauku.

Festival se, inače, ove godine održava na tri beogradske lokacije. Glavni događaj je u nekadašnjoj robnoj kući Kluz, na uglu Masarkove i Resavske ulice, pored Beograđanke, gde se nalaze desetine interaktivnih postavki sa robotima, živim eksperimentima i najneverovatnijim spravama. Ako danas idete na Festival, sa decom ili sami, preporučujemo Vam pomenutu italijansku postavku, zatim uvek najintrigantniji Čarobni svet fizike, kao i Ministarstvo ćudnog opažanja, ali i krajnje uzbudljivu potavku Da li je vaša mama terorista? No, šta god da izaberete od 32 interaktivne postavke i 4 izložbe, jedno je sigurno – neće Vam biti doadno.

Sa druge strane ulice, u SKC-u odvija se program interaktivnih predavanja, koji je značajno osavremenjen i usmeren na pitanje „Šta je nauka meni?“ On podrazumeva da ste već slušali i pokušaže da vam ponudi sadržaje koje niste mogli čuti do sada. U ovom programu, pored gostiju iz Italije, ove godine će nastupiti i „naučna“ klovnica iz Fracuske Adèle Jayle sa dva predavanja.

Tu su i nezaobilazni eksperti forenzike, koji nastupaju u subotu i nedelju, ali i čitav niz drugih predavača koji vas bez sumnje neće ostaviti ravnodušnim. Ako danas idete na Festival, nikako nemojte da propustite nastup pomenute Adèle Jayle, ali i vanrednog tandema doktora fizike Vladimira Jovanovića i mađioničara Igora Trifunova. No, posebn preporuku za petak zaslužuju redavanja Vigora Majića, direktora Petnice, Aleksandra Bogojevića iz Instituta za fiziku, kao i Ivana Umeljića koji će pričati o svetu pčela i njihovom „nemuštom“ jeziku u 18h.

Treća lokacija, pak, donosi nešto sasvim drugačije – u atrijumu zgade Narodne banke postavljena je izložba „SUTRA“ koja je neobičan spoj nauke i umetnosti. Jedna od najatraktivnih stvari na ovoj postavci je sigurno fraktalna piramida iz Petnice.

Kako god, dođite na Festival, dok traje, može vam prijati što ćete napuniti baterije optimizmom i radošću civilizacijskog napretka. I doživeti i nešto zabave koja uvek ide uz to.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve