Loader

Srbija protiv HIV-a

02.decembar,22:13

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar obeležen nizom manifestacija

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 2. decembra održan je naučni skup o HIV-u i AIDS-u, a prethodni dan obeležen je nizom akcija. Na beogradskom Trgu Republike održana je centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana borbe protiv side, na kojoj su građanima deljeni materijali za prevenciju širenja te bolesti, a omladina JAZAS-a izvela je performans. Na centralnoj manifestaciji učestvovalo je oko 15 različitih organizacija, čiji su predstavnici na postavljenim štandovima građanima delili edukativne brošure, kondome i informatore o njihovoj pravilnoj upotrebi i davali preventivne savete.

Svim građanima je tokom dana na Trgu republike bilo omogućeno besplatno testiranje na virus HIV-a, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C. Pokrenuta je i ulična akcija Udruženja osoba ugroženih HIV-om „Q-club“ tokom koje su delili promotivni materijal. Ministarstvo zdravlja je u podne organizovalo za novinare obilazak značajnih institucija i nevladinih organizacija koje se bore protiv virusa HIV-a. Svakog dana u svetu se inficira oko 7.400 ljudi, dok se na svaka dva minuta zarazi jedna mlada osoba, a više od 33 miliona ljudi je zaraženo HIV-om.

U Srbiji je od 1985. do kraja 2009. zvanično registrovano 2.414 HIV-pozitivnih, od kojih je 1.472 obolelo od side, a 962 su umrle.

Pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić izjavila je da svake godine u Srbiji biva registrovano više od 100 novih inficiranih virusom side, a 47 odsto zaraženih čine mladi od 15 do 29 godina.

Tokom protekle godine novootkriveno je 114 osoba inficiranih HIV-om, a najveći broj novoinficiranih je među gej populacijom. Svaka treća osoba je starosti od 20 do 29 godina.

U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena nova Nacionalna strategija odgovora države na HIV koja će dati okvir aktivnostima do 2015. godine, saopštilo je 1. decembra Ministarstvo zdravlja Srbije. U saopštenju se navodi da se danas oboleli od side u Srbiji mogu lečiti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Dodaje se da se kao i u svetu, tako i u Srbiji, od 1999. godine zapaža postepeno opadanje broja onih koji su oboleli od side, s procenom da će se taj trend zadržati u narednom periodu.

Pad obolevanja i umiranja od side najverovatnije je rezultat primene terapije koja je dostupna svima koji žive sa HIV-om, i u potpunosti su finansirana sredstvima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, navodi ministarstvo zdravlja.

U Skupštini Srbije je za ponedeljak, 6. decembar najavljen jednodnevni seminar o HIV/Aids za članove parlamenta na koji su pozvani poslanici zemalja regiona.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve