Loader

Prenos broja na čekanju

18.novembar,22:23

Ako vam se ne dopada mobilni operator čije usluge koristite, sačekajte mart - biće bolje

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je da će uvođenje usluge prenošenja broja u mobilnoj telefoniji kasniti mesec ili dva. Ova usluga inače pruža mogućnost građanima da promene mobilnog operatora čije usluge koriste, a da pri tome zadrže isti broj telefona, uključujući i onaj prefils 060, 063, 064… To bi značilo na primer da korisnici Telenorovih usluga mogu da imaju 064 prefiks, a VIP-ovih 063.

Uslugu mnogi građani očekuju s nestrpljenjem još od kad se o njoj prvi put govorilo pre oko dve godine, a prvobitno je bila najavljena za 1. januar 2011. godine, i taj datum kao trenutak kada se kreće sa pružanjem propisan je pravilnikom.

Najava uvođenja bila je veoma dobra vest za srpskog potrošača jer se time lako rešava situacija kada smo nezadovoljni operatorom mobilne telefonije čije usluge koristimo, a opet, ne želimo da prolazimo kroz mučnu i dugotrajnu proceduru koja podrazumeva promena broja telefona – obaveštavanje rodbine, prijatelja, poznanika, kolega i saradnika da stari broj ne radi i da sada postoji novi. Prenos broja, kakav je najavljen, mogao bi da traje krako i cena bi trebalo da bude prilično simbolična. A što je još važnije, sigurno će podstaći trku između operatora mobilne telefonije iz čega će kao pobednik izađi građanin jer će dobiti bolju i jeftiniju uslugu. I, naravno, i neki od operatora kod kog će se preliti najviše „tuđih“ korisnika.

Inače, ova usluga je sasvim uobičajena u Evropi, i osim Srbije ne nude je samo operatori u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Građani će ipak morati još da se strpe dok se sve ovo ne desi i kod nas jer, kako je ministarka Matić objasnila, razlog za kašnjenje je to što je Republička agencija za elektronske komunikacije (do nedavno RATEL, Republička agencija za telekomunikacije) imala problema sa javnom nabavkom opreme za prenosivost brojeva jer su ponuđači uložili žalbu.

Kako je u četvrtak, 18. novembra precizirao direktor RATEL-a Milan Janković, očekuje se da će oprema potrebna za uvođenje usluge biti isporučena do polovine janura i da će korisnicima u Srbiji najkasnije do kraja marta biti omogućeno da promene operatera mobilne telefonije uz zadržavanje broja telefona.

„Prenos brojeva mora da bude dostupan jer je to predviđeno strategijom koju je usvojila Vlada Srbije i ta mogućnost će biti ponuđena građanima Srbije“, rekla je ministarka na skupu o integraciji Srbije u globalne ekonomske tokove.

Sredinom prošle godine, mobilni operator Vip je u saradnji sa Strategic Marketing Research-om, predstavio rezultate istraživanja stavova građana o ovoj usluzi i predstavio kakvi su rezultati uvođenja iste usluge bili u drugim delovima sveta.

Strategic Marketing je tada istražujući stavove korisnika mobilnih telefona u Srbiji o ovoj usluzi došao do podatka da bi oko 38 odsto građana i 29 odsto kompanija promenilo operatora kad bi ova usluga postojala.

Inače, u državama u kojima je prenošenje broja besplatno i obavlja se u roku od jednog ili nekoliko dana, sličan je udeo korisnika koji su promenili operatora. U Irskoj je to uradilo 24 odsto njih, u Belgiji oko 21, Danskoj oko 40 odsto… Tamo gde je proces spor i skup, situacija je obrnuta – u Poljskoj prenošenje broja traje 38 dana i uslugu je iskoristilo manje od jedan odsto ljudi, u Slovačkoj prenošenje traje 14 dana i košta između 13 i 20 evra i ovde je takođe manje od jednog procenta promenilo operatera.

Prema pravilniku RATEL-a, kod nas bi ova procedura trebalo da traje najviše četiri dana i košta 200 dinara.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve