Loader

Duško Šarić u zatvoru

18.novembar,20:58

Pod sumnjom za trgovinu narkoticima u Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno 80 osoba među njima i Duško Šarić brat vođe narko klana Darka Šarića koji je još u bekstvu

Bezbednosne službe Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije u sklopu koordinisane međunarodne policijske operacije „Loptice“ uhapsile su 80 osoba osumnjičenih za saučesništvo u kriminalnoj grupi narkobosa Darka Šarića. Italijanska Direkcija za borbu protiv mafije dala je inače nalog za hapšenje 108 osumnjičenih za nabavku i distribuciju nakrotika za italijansko tržište, a među kojima je i devet lica protiv kojih je srpsko tužilaštvo već pokrenulo postupke.

Policija Crne Gore je uhapsila brata Darka Šarića, Duška Šarića, iz Pljevalja, kao i srpske državljane Vitomira Bajića i Srpka Klisuru iz Priboja, na osnovu poternice Interpola u Rimu. Šarić je uhapšen samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora izručila Italiji Duška Duku Mićunovića, označenog kao organizatora grupe koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem narkotika.

U potrazi za licima koja potražuje Interpol, izvršen pretres više objekata, među kojima i diskoteke „Top Hil“ i hotela „Maks Prestiž“ u Budvi.

Na osnovu naredbi istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga uhapšene su četiri osobe: Zlatko Đorđević iz Beograda i Kragujevčani Božidar Kapetanović, Goran Živanović i Gordana Milivojević-Rakić. Na zahtev italijanskog tužilaštvo zbog trgovine drogom u Srbiji se traži još 8 osoba. Akcijom koja još uvek traje koordinira BIA, a učestvuje i oko 300 pirpadnika Žandarmerije, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić.

Pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerije pretresli više stanova i drugih prostorija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Priboju i Bajinoj Bašti.

Policija u Milanu je posle istrage koja je trajala dve godine, u saradnji sa Direkcijom za borbu protiv mafije i Interpolom, otkrila dve mreže – jednu koju su činili uglavnom Srbi, Slovenci i Crnogorci. Ta grupa je u Milanu isporučivala između 2007. i 2009. od hiljadu do tri hiljade kilograma kokaina mesečno. Druga grupa je delovala u Milanu, Torinu, Đenovu i Komu. Klan Darka Šarića istisnuo je navodno sa italijanskog narko-tržišta i najmoćniju kalabrijsku mafijašku organizaciju „Ndrageta“.

Italijanska policija je 15. novembra zaplenila jednu tonu čistog kokaina, vrednu blizu 250 miliona evra, iz jednog kontejnera za transport u kome je bila poljoprivredna oprema iz Brazila. U kalabrijskoj luci Đoja Tauro otkrivena je drogu na osnovu dojave britanskih zvaničnika koji se bave organizovanim kriminalom.

Istraga se sprovodi i u Urugvaju i Argentini. Među njima su i Darko Šarić i Goran Soković, koji su u Srbiji optuženi za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, kao i za pranje novca zarađenog od prodaje droge.

Pre godinu dana, naime, zaplenjeno je preko dve tone kokaina blizu obale Urugvaja u okviru akcije „Balkanski ratnik“ i uhapšeno je više osoba u Srbiji, a tada je izdat i nalog za hapšenje Darka Šarića. Oko njegovog lociranja u Crnoj Gori i izručenja zbio je srpsko-crnogorski političko-policijski spor. Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenja 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine, kao i za švercovanje 235 kilograma kokaina kroz Italiju januara 2009. godine. Za zaplenu 235 kilograma kokaina 19. januara 2009. u Tireniji, u blizini Pize, vodi se postupak i u Italiji. U Italiji je pokrenut postupak protiv Stanislava Udriha, Dragana Gaćeša i Milorada Stijepovića, koji su uhapšeni sa drogom, dok je u Srbiji podignuta optužnica protiv orgnizatora šverca droge.

Kako je „Vreme“ pisalo 8. aprila ove godine, prezime Šarić je inače prvi put u hronikama kriminala pomenuto februara 2007. godine, kad je beogradska policija zaplenila 20 kilograma heroina i uhapsila četvoricu narko-dilera, od kojih je jedan bio Arso Šarić iz Bara, a baza im je bila garaža u Novom Beogradu koju je zakupio sada uhapšeni Duško Šarić, tada opisan kao „biznismen iz Pljevalja“, Darkov mlađi brat. Postoje indicije da je Šarić prao novac u Srbiji kupujući mnoge firme.

Sada je za Darkom Šarićem pored Srbije poternicu izdala i Italija zbog sumnje da stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa severa Italije, i da je prodavao drogu u isporukama ne manjim od 200 kilograma. Klan Darka Šarića je navodno organoizovan po paravojnom principu, s ćelijama u Srbiji, Sloveniji, u Italiji, ali širom Južne Amerike i istočne Evrope. Srpsko tužilaštvo procenjuje da su posle izdavanja italijanske poternice šanse za pronalaženje Darka Šarića sada veće i nada se da će on biti izručen Srbiji čiji je državljanin.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve