Loader

Počelo suđenje Katarini Rebrači

05.novembar,18:24

Suđenje Katarini Rebrači, optuženoj da je sa saradnicima proneverila 37 miliona dinara zahvaljujući radu u humanitarnom fondu čiji je cilj bio da podiže svest o prevenciji raka dojke i koji nosi njeno ime, počelo je 5. novembra u Višem sudu u Beogradu. Rebrača je poslednjih sedam meseci, od 7. aprila, provela u pritvoru, a u beogradsku Palatu pravde dovedena je na sporedni ulaz, sa lisicama na rukama.

Rebrača je negirala krivicu i rekla da novac nije trošila za lične potrebe, već isključivo za podizanje svesti o prevenciji raka dojke. „Netačno je da sam sredstva Fonda koristila za lične potrebe, za nakit, restorane, garderobu, avio-karte. Ja sam kao osnivač po zakonu mogla sebi da odredim platu, ali nisam to uradila, jer sam smatrala da je to licemerno. Bilo je poslovnih ručkova i putovanja, ali samo zarad postizanja ciljeva Fonda“, rekla je Rebrača u svojoj odbrani.

Ona je rekla da je dobijanje donacija dosta zavisilo od njenog izgleda i ideja i da su donatori davali novac, a Fond Katarina Rebrača je za uzvrat reklamirao njihove proizvode. Ona je takođe negirala da su joj ostali optuženi u ovom slučaju pomagali u sticanju protivpravne koristi, već je tvrdila da je za saradnike odabrala prijateljice i majku zbog manjih troškova.

Rebrača je odbacila i optužbe da je zloupotrebila logo Ministarstva zdravlja i Instituta za onkologiju, tvrdeći da je imala za to usmenu saglasnost bivšeg direktora Instituta za onkologiju u Beogradu Nenada Borojevića koji je uhapšen u toku akcije „kraba“ tokom afere sa citostaticima. Borojević se nalazi se u pritvoru, a 4. novembra, ova akcija „kraba“ je nastavljena – uhapšeno je još pet lekara i zaposlenih u farmaceutskoj kući Merk.

Opširnije o hapšenju Rebrače, optužbama na njen račun kao i vezi Fonda sa Onkološkim institutom čitajte u „Povezanim vestima“ u desnom meniju.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve