Loader

Ko je ubio oktopoda Pola

28.oktobar,20:43

Uginuo oktopod koji je predvideo rezultat osam fudbalskih utakmica na Svetskom kupu u Južnoj Africi

Oktopod koji je predvideo rezultat osam fudbalskih utakmica na Svetskom kupu u Južnoj Africi uginuo je u utorak 26. oktobra u akvarijumu u Oberhauzenu u Nemačkoj.

Ime „Pol“ dali su mu mediji i radnici akvarijuma, kada je stekao internacionalnu slavu pogađajući pobednika tako što bi čuvari stavili dve kutije sa hranom u vodu, a na svakoj je bila zastava jednog od timova predstojećeg meča i oktopod bi doplivao do jedne od njih da bi uzeo hranu. Svaki put je doplivao do kutije na kojoj je bila zastava tima koji je kasnije dobio meč. To biće je steklo veliku slavu na internetu i postalo predmet konverzacije u različitim prilikama. Kada su dočekali reprezentaciju u Madridu Španci su nosili maskotu Pola.

Ni jedan od nemačkih igrača koji su pretili smrću zbog tačne prognoze da će Španija pobediti Nemačku ne stoji iza njegovog odlaska sa ovoga sveta. Ne stoji ni iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je Pola nazvao agentom zapadne propagande, konstatuje šaljivo list Njujork Post. Kada je nemačka kancelarka Angela Merkel posetila Rusiju, ruski predsednik je izjavio da su tokom večere pojeli Polovog brata. Smrt tog stvorenja beleže blogeri u uticajnim listovima kao što su Njusvik i Vašington post. Britanski Gardijan citira rediteljku trilera „Koje ubio Pola Oktopoda», Jiang Xiao, koja iznosi sumnju da je Pol stradao 9. jula, a da su Nemci do sada skrivali njegovu smrt, zamenivši ga drugim oktopodom, a to se nije primetilo, jer svo oktopodi su isti. Predstavnici akvarijuma odmah su demantovali tu spekulaciju ponovivši da je Pol uginuo u utorak 26. oktobra i da je imao dve i po godine, što je prilično duboka starost za jednog oktopoda.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve