Loader

Prvi let Virdžinovog svemirskog broda

21.oktobar,23:58

Turistički svemirski brod "Enterprajz" sa dva putnika obavio je prvi slobodni let iznad Kalifornije

Virdžin galaktikov (Virgin Galactic) turistički svemirski brod SS2 nazvan „Enterprajz“ (VSS Enterpise) – preciznije suborbitalna letelica – obavio je prvi slobodni let 10. oktobra iznad Kalifornije. Na visinu od 13.700 metara letelicu sa dvočlanom posadom podigao je avion-nosač „vajt king 2“ „Eva“ (VMS Eve) odakle je jedanaest minuta jedrio bez sopstevnog pogona i uspešno sleteo na aerodrom – Virdžin galaktik ga naziva i kosmodrom – u pustinji Mohave.

Ovaj probni let deo je opsežnih priprema za realizaciju programa komercijalnih letova u orbitu Zemlje koji su planirani da započnu 2012. Kompanija Virdžin galaktik, do pre nekoliko godina samo vizija ser Ričarda Brensona, već ima 370 prijavljenih putnika u orbitu koji su za to iskustvo izdvojili između 20.000 dolara koliko iznosi minimalani depozit i 200.000 dolara koliko je puna cena karte. Srpski mediji preneli su da je među „Virdžin galaktik astronautima“, kako kompanija zove svoje putnike, i tridesetrogodišnji Novosađanin Nebojša Jovanović, glumica srpskog porekla Nataša Pavlović ali i još jedan putnik iz Srbije čije ime neće biti otkriveno do samog leta koji mu je uplatio sponzor.

VSS „Enterprajz“ se za razliku od dosadašnjih svemirskih letelica poput američkog „spejs šatla“ ili sovjetskog „burana“ ne lansira se sa površine Zemlje, već iz aviona-nosača na visini od oko 15.000 metara gde se pale raketni motori. Za osam sekudi treba da bude dostignuta supersonična brzina (brzina zvuka) a posle pola minuta 3 maha (1 M – brzina zvuka) i potom brod nastavlja let do visine od „najmanje 110 km“ iznad Zemlje. Uz dva pilota, u kabini ima mesta za još šest putnika. Virdžin galaktik procenjuje da će se prve godine oko 500 putnika oprobati u „svemirskom turizmu“ a čak 50.000 u narednih deset godina. Planirano je naručivanje pet raketoplana ’SS2’ (Space Ship Two – svemirski brod 2) i tri aviona-nosača „vajt king 2“ koji će osim kao platforme za lansiranje služiti za obuku kako posade tako i „Virdžin galaktik astronauta“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve