Loader

Zdravstveno osiguranje i za Rome

23.septembar,21:51

Pored lične izjave da je lice romske nacionalnosti, za prijavu na zdravstveno osiguranje sada je dovoljna i lična izjava o mestu privremenog boravka

Nezvanični podaci kažu da desetinu stanovništva Srbije čine Romi. Kao što je „Vreme“ pisalo, tačna evidencija o tome koliko je Roma bilo na sistematskim pregledima ne postoji, ne zna se ni koliko njih ima zdravstvenu zaštitu i kakav tretman imaju u domovima zdravlja. Međutim, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju lica romske nacionalnosti koja zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno mesto boravka su prepoznata kao grupacija stanovništva izložena povećanom riziku od oboljevanja i socijalno ugrožena kategorija stanovništva, pa im je zadravstvena zaštita zagarantovana.

Dobra vest je da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje u julu izmenio Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Sa izmenama je sada za prijavu na zdravstveno osiguranje, pored lične izjave da je lice romske nacionalnosti, dovoljna i lična izjava o mestu privremenog boravka. Ovim izmenama je i Romima iz neformalnih naselja omogućeno da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, što je posebno važno kada se uzme u obzir povećan rizik od oboljevanja uslovljen socio-ekonomskim položajem porodica i lošim uslovima stanovanja u takvim naseljima.

Centar za prava manjina pozdravio je odluku institucija da izmenama propisa svim građanima romske nacionalnosti omoguće pristup zdravstvenoj zaštitii i izrazio uverenje da ovo rešenje predstavlja veliki korak ka unapređenju zaštite zdravlja Roma što je jedan od ciljeva Strategije za unapređenje položaja Roma i Dekade inkluzije Roma.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve