Loader

Tenis: Fantastični Novak Đoković

16.septembar,01:23

Poslednja vest

Posle velike borbe koja je trajala 3 sata i 43 minuta Rafael Nadal je
savladao Novaka Đokovića sa 3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:2)

Ovogodišnji US Open, otvoreno prvenstvo Sjedinjenih država u tenisu, već je ušlo na listu neobičnih: u ponedeljak popodne po njujorškom, odnosno u ponoć po beogradskom vremenu, finalni meč Nadal-Đoković je zbog kiše u nedelju odložen, a u ponedeljak prekinut. Neplanirano odlaganje finalnog meča već je tradicija duga tri godine.

U tom trenutku rezultat je bio 1:0 u setovima za Nadala, 4:4 u drugom setu i 30:30 u devetom gemu, na servis Novaka Đokovića.

Njujorški meteorolozi najavili su provalu oblaka koja će trajati najmanje sat vremena. Prekid ne ide na ruku Rafaelu Nadalu, koji je posle Đokovićevog vođstva od 4:1 uspeo da osvoji tri uzastopna gema i da u tom naletu zapreti brejkom koji bi ga najverovatnije doveo do pobede i u drugom setu.

Početak meča obeležili su brejkovi: Nadalov u prvom, Đokovićev u četvrtom gemu i, u petom, ponovo Nadalov, dramatičan u svakom pogledu. Novak je prektično izgubljen gem od 0:40 doveo do izjednačenja i prednosti – a onda je sledilo novo izjednačenje, pa prednost Nadala, izjednačenje, prednost Nadala, novo izjednačenje, ponovo prednost Nadala i – treći brejk, 3:2 za Rafaela Nadala. Ceh je platio Đokovićv reket, doslovno skrckan. Obojica protivnika nastavila su sa sjajnom igrom, ali do kraja seta svako je osvajao svoj servis gem.

Drugi set je u prvih pet gemova potsetio na polufinalni meč s Rodžerom Federerom, jer je Đoković uprkos sjajnoj igri Rafaela Nadala poveo s 4:1. Drama je ovog puta vrhunac dostigla u sedmom gemu. Pri rezultatu 4:2 Novak je Nadalu „dopustio“ izjednačenje, potom prednost, izjednačenje, nova prednost Nadala, ponovo izjednačenje, prednost i gem za Nadala, koji je potom dobio svoj servis gem i izjednačio rezultat.

A onda je počeo pljusak.

Bez obzira kako će se završiti finalni meč, nema preterivanja u oceni da je ovogodišnji nastup Novaka Đokovića na US Openu bio fantastičan. To se moglo reći i posle polufinala u kom je – imajući protiv sebe i publiku – pobedio Rodžera Federera i tako se, u direktnom obračunu, vratio na mesto broj dva u svetu.

Taj obračun trajao je iscrpljujuća tri sata i 44 minuta, a Đoković ga je dobio s 3:2 u setovima (5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5). U jednom trenutku petog seta Novak se nalazio na korak od poraza, ali je – opet, fantastičnom igrom – uspeo da odbrani dve meč lopte. Tako je prekinuo i šest godina dugu tradiciju Rodžera Federera da igra u finalu US Opena.

„Ne mogu da verujem“, izjavio je Đoković posle pobede u polufinalu i – ne manje važno – posle tri uzastopna poraza od Federera na US Openu, uključujući i onaj u finalue 2007. „Jednostavno, ovo je jedan od onih mečeva koje ćete uvek pamtiti u svojoj karijeri… Iskreno, u odlučujućim trenucima meča samo sam zatvarao oči i udarao forhende najbrže što sam mogao“.

Rafael Nadal je ranije, za mnogo kraće vreme i uz neuporedivo manje napora s 3:0 dobio svoj polufinalni meč protiv Mihaila Južnog (6:2, 6:3, 6:4). Dodatno je motivisan činjenicom da mu u zbirci trofeja s gren slemova fali samo ovaj s US Opena.

Razlika u težini mečeva i kratkom vremenu koje je Đoković imao za oporavak do finala naveli su komentatora US Opena Matsa Vilandera da Đokovićeve šanse za pobedu proceni na desetak odsto. Posle odlaganja, u ponedeljak je Đokovićeve izglede popeo na 40 odsto, ali je prognozirao da će finalni meč dobiti Rafael Nadal, u četiri seta. Pa, videćemo.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve