Loader

Srušio se sportski avion, dvoje poginulo

02.septembar,23:56

Samo nekoliko dana pošto je dobio nagradu za životno delo, 45 godina letenja, bivši vojni pilot Davorin Pavlović i njegova saputnica tragično su preminuli

Pilot Davorin Pavlović (66) tragično je izgubio život u subotu, 4. septembra prilikom udesa aviona „Zlin 526“ na sportskom aerodromu Lisičji Jarak pored Beograda. Tom prilikom smrtno je stradala i putnica u avionu Aleksandra Šiljković (22). Do udesa je došlo prilikom izvođenja akrobatske figure kada je, iz razloga koje će verovatno utvrditi istraga Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, došlo do naglog gubitka visine i udara letilice o tlo.

Davorin Pavlović – Superdeka (1944-2010), bio je iskusan letač i nekadašnji vojni pilot. U svojoj 45 godina dugoj karijeri obavio je preko 12.000 letova i proveo veoma zavidnih više od 5.000 časova u vazduhu. U svojoj letačkoj dozvoli imao je „upisano“ 45 tipova vazduhoplova. Vojno vazduhoplovnu akademiju završio je kao pripadnik 19. klase i tokom svoje vojne karijere leteo na „sejbrovima“, „tanderdžetima“, „orlovima“, „migovima“… Penzionisan u činu pukovnika sa zlatnim letačkim znakom kao najvrednijim priznanjem RViPVO bivše SFRJ, „Superdeka“ je nastavio da leti i u civilstvu, kao nastavnik letenja i nastupajući na aeromitinzima na restauriranim starim avionima, u bojama i sa oznakama koje su nekad nosili tokom svoje karijere u „velikoj Jugoslaviji“. Letovi Davorina Pavlovića, samostalni ili u paru ili trojci sa kolegama-veteranima na „galebu“, „utvi“ i „kraguju“ pred publikom u Batajnici, iznad Ušća, u Novom Sadu, ali i na međunarodnim manifestacijama izazivali su kako aplauze tako i nostalgiju.

Nedelju dana ranije, Pavlović je učestvovao na godišnjem skupu u Kostolcu, o kom smo objavili kraći izveštaj i fotogaleriju:

U subotu 28. avgusta na sportskom aerodromu u Kostolcu na samoj obali Dunava po dvanaesti put odžan je u organizaciji istoimenog aero kluba Memorijal Ljubiša Veličković, u znak sećanja na nekadašnjeg komandata RViPVO koji je život izgubio 1999. godine u sukobu sa NATO avijacijom.

Događaj je zamišljen prvenstveno kao okupljanje i druženje vlasnika lakih aviona i prijatelja vazduhoplovstva, a ne kao aeromiting, ondnosno zabava za široke mase.

Da ne ostane sve samo na doletanju, ručku i odletanju i ponekoj usputnoj letačkoj egzibiciji, potrudili dva akrobatska pilota-veterana Miladina Stevanovica – Cakana i Davorina Pavlovića – Super deke od kojih je ovaj drugi, očigledno ne mareći za godine, izveo izuzetano vizuelno atraktivan i na trenutke čak agresivan prikaz onoga šta ume da uradi na akrobatskom avionu čehoslovačke proizvodnje „zlin trener master“. I mlazni oldtajmer „galeb G-2“ iz beogradskog aero kluba Galeb – sve sa velikom logom nacionalne turističke organizacije zbog koga ga je sam pilot prozvao ‘Air Serbia’ – je napravio nekoliko preleta od kojih jedan ‘brisanjac’ na veoma maloj visini.

Poginulom komandantu  poštu su odali i pripadnici Vojske Srbije nadletevši sa četiri aviona „utva 75“ njegov grob, predvođeni brigadnim generalom Mirkom Vranićem, današnjim prvim čovekom 204. avijacijske baze u Batajnici.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve