Loader

Interna revizija u ministarstvima

02.septembar,12:30

Ministarstva dobijaju interne revizore koji bi trebalo da kontrolišu njihov rad

Po preporuci Državne revizorske institucije (DRI), kako bi se sprečile greške, problemi i zloupotrebe, Vlada Srbije uvela je internu kontrolu u ministarstva. DRI je preporučila njeno uvođenje nakon prošlogodišnje revizije, odnosno prve kontrole trošenja novca poreskih obveznika. Tada se utvrdilo da su brojne ustanove, uglavnom ministarstva, nenamenski trošila novac građana.

Internu kontrolu uveli su prethodno samo Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo omladine i sporta. I pored toga, izveštaje revizije Državnoj revizorskoj instituciji dostavili su samo Ministarstvo rada i socijalne politike i BIA, iako su i preostalih 17 ministarstava imala tu obavezu.

Nemanja Nenadić, iz „Transparentnosti Srbije“, u izjavi za „Blic“ ocenio je da je uvođenje interne revizije u ministarstvima jedan od najvažnijih pomaka koji su ostvareni na osnovu prvog izveštaja o reviziji DRI. Nenadić se nada da će DRI više pažnje posvetiti ispitivanju celishodnosti trošenja novca iz budžeta, na primer kroz javne nabavke, a ne samo ispitivanju zakonitosti.

Kakvo je stanje krajem prošle godine DRI zatekla u finansijskim knjigama državnih organa, i na koji način je trošen novac građana Srbije, pročitajte u tekstu „Čudesni svet državne kase“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve