Loader

Ukida se „kosovski dodatak“

14.avgust,13:51

Ustavni sud ocenio da je kosovski dodatak pozitivna diskriminacija

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku“ 10. avgusta, ukinut je „kosovski dodatak“, dodatak na platu zaposlenima na Kosovu i Metohiji koji primaju platu iz budžeta. Od 2003. godine, odlukom Vlade Srbije, oko 45.000 osoba koje žive i rade na Kosovu dobijale su zaradu uvećanu za 100 odsto, što je ukupno oko 26 miliona dinara. Dobijali su ga zaposleni u državnim, pokrajinskim i organima lokalne samouprave, republičkim javnim preduzećima, javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava sa područja Kosova i Metohije i zaposlenima u javnim službama sa područja Kosova.

Međutim, u 2008. godini iznos „kosovskog dodatka“ je prepolovljen, a Ustavni sud je sada utvrdio da uvođenje „kosovskog dodatka“ nije bilo ustavno i da je to bila pozitivna diskriminacija.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se odluka Ustavnog suda mora poštovati i naglasio da Srbi i nealbanci na Kosmetu ne žive i rade u istim uslovima kao oni u centralnoj Srbiji. On je rekao i da je ovaj momenat kada se ukida dodatak dobra prilika da se zakonom regulišu primanja zaposlenih na Kosovu jer oni žive i rade u otežanim uslovima.

S druge strane, direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da će ova odluka uticati da intelektualci među Srbima na Kosovu napuste taj prostor, a preostali Srbi će bez njih, prema njenim rečima, biti prepušteni asimilaciji. Ona je ocenila da će šteta i udar naneti odlukom o ukidanju „kosovskog dodatka“ biti više psihološka, ali i finansijska. Ona je istakla da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve