Loader

Smederevo: Svi su pobedili

12.avgust,21:58

Rezultat referenduma o gradnji rafinerije, na koji je izašlo tek 11,64 odsto građana, svi akteri proglašavaju kao svoju pobedu

U nedelju, 8. avgusta, Smederevo je zaličilo na Švajcarsku. Građani su imali priliku da dirketno odluče o sudbini rafinerije u svom gradu. Na pitanje „Da li podržavate izgradnju rafinerije za preradu sirove nafte u Smederevu“ odgovor je dalo nešto više od 11.202, od ukupno 97.336 upisanih birača. Nevažećih listića je bilo 163. Za izgradnju rafinerije je glasalo 3.115, a protiv 8.083 gradjana. Organizovanje referenduma koštalo je Grad četiri miliona dinara.

Šta brojke govore? Ili da su građani Smedereva zastrašujuće apatični kada je u pitanju njihova budućnost ili da je baš „ostajanje kod kuće“ jasna poruka. Samo, pitanje je kako ko tu poruku tumači.

Opozicija je potez vlasti da se referendum raspiše u sred leta, i to na Svetu Petku Trnovsku, baš dok se održava vašar, videla kao (još jedno) lukavstvo vladajuće partije. Vlast je zahtev opozicije da se raspiše referendum videla samo kao trošenje vremena i novca.

Jer da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe 50 odsto plus jedan birač. Toliko glasača obično u Smederevu ne izađe ni na parlamentarne izbore.

Ovaj „debakl“ demokratske tekovine i vlast i opozicija vide kao dokaz podrške građana. Istog je stava i Komiko oil, firma koja bi trebalo da gradi rafineriju. Situacija pomalo podseća na tumačenja odgovora proročice u Delfima.

Da podsetimo, za „rafineriju razdora“, kako je nazivaju, čulo se početkom 2009. godine. Tada je potpisan memorandum između američko-holandske kompanije Komiko oil i Grada Smedereva. Gradonačelnik Predrag Umičević je bio zadovoljan, kao i čelnici kompanije, ali nisu stigli ni da nazdrave. Ubrzo su počele optužbe. Naime, Milan Lukić, predsednik Koalicije za bolje Smederevo koja ima 11 odborničkih mesta, izašao je iz vladajuće većine tvrdeći da je gradonačelnik Umičević, u neskladu sa zakonom, potpisao ugovor sa Komico Oil-om dok je konkurs o zakupu zemljišta koje se nalazi na 2,5 km od centra Smedereva još bio u toku. Zemljište se inače prostire na 113 hektara i atraktivno je zbog dobre logistike, blizine puteva, železnice i Dunava.

Skupština je trebalo da ratifikuje memorandum većinom glasova, što se nije dogodilo. Koalicija na vlasti se raspala i od tada traje pat pozicija.

U međuvremenu, između svih uključenih ređale su se optužbe za nuđenje mita, „raskrinkavale“ su se prave namere vlasti, nove i stare opozicije, kompanije, organizovani su protesti. Čule su se i „pretnje“ kompanije da im je dosta čekanja, „pretnje“ opozicije da će Smederevo biti uništeno, i „pretenje“ vlasti da Gradu izmiču radna mesta i investicije, kao i druge pogodnosti koje Komiko Oil nudi.

Smederevci su podeljeni, jedni ističu svetlu ekonomsku, a drugi tamnu ekološku budućnost. Iz kompanije Komiko oil-a uporno poručuju da će poštovati sve ekološke standarde, jer im se ne bi isplatilo da uđu u tako velik posao, vredan 250 miliona dolara, pa da budu zatvoreni zbog nepoštovanja zakona Srbije, ili da ne mogu da izađe na tržište Evropske Unije, što nameravaju.

Na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu koje se protive izgradnji rafinerije – Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo koji su sakupili dovoljno potpisa – održan je referendum.

Skupštinska većina koju čine Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Smederevska demokratska stranka i grupa građana pozivala je građane na bojkot. U tom pozivu posebno se istakla Demokratska Stranka koje je tvrdila da je referendum više političko prepucavanje, nego zaista potreba da se uvaži reč građana.

„Demokratska Stranka Smedereva je pozvala građane da ne izađu jer je to ekonomsko pitanje. Uspeli smo, 88.36 nije izašlo na izbore. Smatramo da je ovo pobeda građana koji žele racionalnu politiku i nove investicije u našem gradu, kao i radna mesta“, izjavio je za „Vreme“ Bojan Teofilović, pomoćnik gradonačelnika.

S druge strane, Milan Lukić tvrdi da pošto referendum nije uspeo, stara situacije ostaje, a pošto rafinerije još nema, ne treba ni da je bude. „Sećate se glasanja za Ustav, da je izašlo manje od pedeset odsto plus jedan građana, Ustav ne bi bio usvojen“, obrazlaže predsednik Koalicije za bolje Smedrevo.

Iz Komiko oila poručuju da su ovim rezultatom baš oni dobili vetar u leđa, jer su građani pokazali da podržavaju nova ulaganja i da su protiv orkestriranog napada na kompaniju i rafineriju.

Konačno, ovo pitanje se ponovo vraća u Skupštinu Grada gde će odbornici odlučiti o sudbini rafinerije. Svi tvrde da će poštovati volju građana. Samo još kada bi znali koja je njihova volja.

Opširnije u štampanom izdanju „Vremena“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve