Loader

Španija prvak sveta

15.jul,23:21

Španija pobedila Holandiju golom u 117. minutu, što je najkasnije postignut gol u finalima svetskih prvenstava

Samo tri minuta pre kraja drugog produžetka, Španac Andres Iniesta konačno je zatresao mrežu holandskog golmana Stekelenburga i tako je Španija prvi put u svojoj istoriji postala fudbalski svetski šampion.

Posle 63 odigrana meča, 144 gola, 15 crvenih kartona, završeno je prvo Svetsko prvenstvo na afričkom kontinentu. To je prvo prvenstvo van Evrope na kojem je šampion postala evropska reprezentacija.

Španija je na početku turnira izgubila od Švajcarske, ali se brzo podigla i pobedila Honduras sa 2:0, a zatim i Čile sa 2:1. U nokaut fazi pobedila je Portugal sa 1:0. Sledila je zatim pobeda nad Paragvajem sa 1:0. U polufinalu Španci su pobedili Nemačku sa 1:0, koja je kasnije osvojila treće mesto.

Holanđani su, za razliku od Španaca do finala bili nepobeđeni jer su nadigrali Dansku (2:0), Japan (1:0) i Kamerun (2:1), zatim Slovačku sa 2:1, a potom i večitog favorita petostrukog svetskog šampiona Brazil sa 2:1. U polufinalu su pobedili Urugvaj sa 3:2.

Prvenstvo u Južnoj Africi ostaće upamćeno kao giljotina favorita (Brazil, Francuska, Italija, Argentina). Mada je pobedom nad Nemačkom skrenula pažnju na sebe, Srbija je ispala u prvoj fazi takmičenja.

U sferi masovne kulture, najverovatnije će biti upamćeno po vuvuzeli, navijačkoj trubi o čijoj upotrebi na stadionima je bilo polemike, ali koja je na ovom prvenstvu bila dozvoljena zbog uvažavanja navika južnoafričkih navijača za koje je fudbal egzaltacija, radost i buka.

O proteklom svetskom prvenstvu o različitim aspektima igre, ali i o atmosferi u Južnoj Africi tokom tog globalnog događaja koji je pratilo oko milijardu TV gledalaca širom sveta čitajte više u narednom, ali i u prethodnim brojevima „Vremena“ u tekstovima našeg specijalnog izveštača iz Južne Afrike Momira Turudića, kao i u komentarima Đorđa Vukadinovića, Miharema Bazdulja i Petra Cvijića.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve