Loader

Raška: Potraga za masovnom grobnicom

08.jul,12:47

U toku je ispitivanje tla u krugu fabrike "Kosmet put" u Raškoj gde je, pretpostavlja se, sahranjeno 250 Albanaca

U mestu Rudnica kod Raške, u četvrtak, 8. jula počela je analiza zemljišta na kom se, pretpostavlja se, nalazi masovna grobnica sa oko 250 Kosovskih Albanaca ubijenih 1999. godine.

Iskopavanja se vrše u krugu preduzeća „Kosmet put“, čija je zgrada na tom mestu izgrađena, pretpostavlja se, malo pošto su na tom mestu zatrpana tela. Prema rečima zamenika tužioca za ratne zločine Srbije Bruna Vekarića, pretpostavlja da se „tela nalaze u temeljima te zgrade i neposredno pored na parkingu“.

Ispitivanja se vrše u prisustvu članova Misije Euleks, od koje su i potekle najvažnije informacije o grobnici. Vekarić objasnio je da se vrši veštačenje strukture tla, ispituje postojanja organskih materija i da li je na toj lokaciji eventualno nabacivana zemlja.

Tužilaštvo sumnja da su na tu lokaciju krajem maja ili početkom juna 1999. godine, pred kraj ratnih sukoba na Kosovu, prebačeni posmrtni ostaci Albanaca iz primarnih grobnica u okolini Drenice.

Prema ranijim informacijama, procene o broju žrtava u toj grobnici sačinjene su na osnovu svedočenja i analize snimaka iz vazduha. Isti prostor, oko 50 metara dalje, prekopavan je i 2007. godine, ali bez rezultata.

Ukoliko tela budu pronađena, grobnica u Raškoj će biti šesta masovna grobnica pronađena na teritoriji Srbije, od toga dve na Kosovu. U Tužilaštvu pretpostavljaju da je ovo druga po veličini grobnica, manja samo od one koja je pronađena na terenu poligona za obuku Specijalnih antiterorističkih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „13. maj“ kod Batajnice, u predgrađu Beograda. U njoj je bilo oko 750 žrtava.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve