Loader

Nastavlja se štrajk lekara

24.jun,13:39

Postignut načelni dogovor, štrajk se nastavlja

Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije su 21. juna u 11 sati u beogradskim domovima zdravlja stupili u jednočasovni štrajk upozorenja, i objasnili da se tokom štrajka zbrinjavaju samo hitne slučajeve.

Prema rečima potpredsednice tog sindikata Milice Nikolić-Urošević, lekari u prepodnevnoj smeni u svim domovima zdravlja u kojima taj sindikat ima članstvo, štrajk organizuju od 11 do 12 sati, u prepodnevnoj smeni, i popodne od 16 do 17 časova.

Nikolić-Urošević nije mogla da precizira koliko Domova zdravlja i lekara učestvuje u štrajku, ali je navela da taj sindikat nema predstavnike samo u dva Doma zdravlja – Domu zdravlja Grocka i Voždovac.

Ona je istakla da su razlozi za štrak loša organizacija rada, prekomerno administriranje, nemogućnosti lekara da pacijentima posvete dovoljno vremena, kao i najavljeni predlog Gradskog sekretarijata za zdravstvo da se radno vreme Domova zdravlja produži za sat vremena, odnosno do 20 sati uveče.

Poslednja vest: nastavlja se štrajk

U utorak, 22. juna, predstavnici sindikata lekara i farmaceuta Srbije dogovorili su se sa vlastima o daljim potezima – formiraće radnu grupu koja će na osnovu analize zahteva štrajkača doneti predlog o uslovima rada u domovima zdravlja u celoj Srbiji.

Predlog će biti napravljen do septembra.

Potpredsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Milica Nikolić-Urošević rekla je da je ova organizacija zadovoljna predloženim rešenjima.

Ona je dodala da će se jednočasovni štrajk upozorenja članova sindikata nastaviti do petka, a onda će odlučiti kako dalje.

„Mnogo toga je urađeno, a mnogo toga će biti realizovano i većina zahteva sindikata bila je već kucanje na otvorena vrata“, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

U periodu trajanja štrajka od sat vremena obezbeđivaće se minimum rada, što podrazumeva zbrinjavanje samo hitnih slučajeva, navela je ona.

„Ovo je zaista kao upozorenje jer se donose propisi koji onemogućavaju naš rad. Sve je kulminiralo željom da se radno vreme rada s pacijentima produži, a problem su i svi administrativni propisi zbog kojih čovek ne može na adekvatan način da se posveti pacijentu“, kazala je Nikolić-Urošević.

Gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević kazao je Tanjugu da je reč samo o predlogu, a ne odluci, da se produži radno vreme Domova zdravlja i naveo da sedam Domova zdravlja već sada radi od sedam do 20 sati, devet njih od sedam ujutru do 19 uveče, a da jedan Dom zdravlja u Beogradu radi do 19.30 sati.

On je kazao da neće štrajkovati svi lekari već članovi sindikata i neki koji se solidarišu sa njima i naveo da će razgovori biti nastavljeni.

Blagojević je ranije objasnio da će produžetak radnog vremena u domovima zdravlja omogućiti lekarima da se više posvete pacijentima, ali i ispune normu od 40 radnih sati nedeljno koja je predviđena Zakonom o radu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve