Loader

Sretko Kalinić upucan u Hrvatskoj

10.jun,21:01

Ako Kalinić preživi i ako Simović bude lišen slobode, trebalo bi da budu izručeni Srbiji

8. jun 2010.

Kako „Vreme“ saznaje iz izvora u MUP Hrvatske i MUP Srbije, u utorak je došlo do obračuna vatrenim oružjem u Rakitju, kod jezera, blizu Samobora. Tom prilikom teško je ranjeno (dve prostrelne rane na grudima) lice koje se policiji MUP Hrvatske predstavilo kao Sretko Kalinić (1974.). Kalinić je u informativnom razgovoru sa policijskim službenicima MUP Hrvatske ustvrdio da je u njega pucao Miloš Simović. Prema našim izvorima, do obračuna je došlo oko podele plena. Na licu mesta pronađene su neke torbice i vatreno oružje. U ovom trenutku (utorak veče) nije do kraja jasno šta je sa Milošem Simovićem, niti kakvo je zdravstveno stanje Sretka Kalinića, koji se pod jakom stražom oporavlja u jednoj od zagrebačkih bolnica.

„Mi ovaj događaj možemo verovatno vezati za i skorašnje ubistvo Cvetka Simića u Hrvatskoj. Ovo je jedna šira priča, jedna šira akcija koja će verovatno rezultirati i novim hapšenjima. Nisam siguran da se ova priča ne dotiče i samog klana Šarića“, rekao je direktor policije Milorad Veljović.

Kalinić i Simović članovi su Zemunskog klana, u odsustvu osuđeni na drastične zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i ostalih krivičnih dela koje je Zemunski klan počinio. Obojica kroz evidenciju prolaze kao uzuzetno nasilni, hladnokrvne ubice i veoma vešti u skrivanju. Mlađi brat Miloša Simovića, Dušan, uhapšen je i osuđen takođe. Sretko Kalinić i Miloš Simović u bekstvu su od 12. marta 2003, kada su javno označeni kao zaverenici u ubistvu premijera Đinđića.

Niko nije uhapšen zbog ranjavanja Kalinića

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević, kako prenosi B92, potvrdio je da Kalinić ima dve rane – u trbuhu i grudnom košu.

„Prema informacijama iz Hrvatske, nad Kalinićem je popodne obavljena operacija i on ima teške telesne povrede“, rekao je Radisavljević i dodao
da je od hrvatskih pravosudnih organa dobio obaveštenje da niko nije uhapšen zbog ranjavanja Kalinića. Radisavljević je dodao da će pravosudni organi Srbije podneti zahtev za njegovu ekstradiciju.

Prema informacijama Hrvatske radio televizije, portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec rekao je kako se sa „gotovo 100-postotnom sigurnošću može govoriti o obračunu srbijanskog podzemlja u hrvatskoj metropoli“. On je potvrdio da policija sumnja da ga je ranio Simović i pozvao sve građane Hrvatske da im se jave ako imaju informacije o ovom slučaju.

Kalinić je prevezen u Vinogradsku bolnicu. Kod sebe nije imao lične dokumente. HRT još navodi da je teško povređenog Kalinića opazio 39-godišnji Zagrepčanin koji šetao uz obalu jezera. U susret mu je došao ranjeni muškarac, zatražio pomoć i pao u nesvest.
r.s.v.

Ako Kalinić preživi i ako Simović bude lišen slobode, trebalo bi da po međunarodnim poternicama budu izručeni Republici Srbiji. Ovde će imati pravo da im se sudi ponovo za ista krivična dela za koja su pravosnažno osuđeni u odsustvu. Osim toga, istraga MUP Hrvatske o njihovom kretanju i okolnostima pod kojima se ovaj događaj odigrao mogla bi da u velikoj meri razjasni načine skrivanja i postupanja kako njih, tako i drugih begunaca od pravde u regionu.

Opširnije u četvrtak, u novom broju „Vremena“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve