Loader

Afera „Satelit“ na sudu

03.jun,14:36

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić smatra da nije odgovoran

Afera „Satelit“ će posle pet godina dobiti rasplet na sudu. Vlada Srbije je 28. maja skinula oznaku tajnosti sa 30 dokumenata o aferi „Satelit“ i formirala komisiju za utvrđivanje platforme na osnovu koje će se pregovarati sa Izraelcima o smanjenju duga ili kompezaciji, a protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića 31. maja je podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Daviniću se na teret stavlja da je 2005. godine u Parizu, kao ministar odbrane SCG, „prekoračio granice svojih ovlašćenja“ pošto je sa izraelskom kompanijom „Imidžsat“ zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra i Republici Srbiji naneo štetu u tom iznosu.

Prema rečima portparola Republičkog tužilaštva Tome Zorića, ugovor je zaključen protivno Uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Pravne uprave i Uprave za budžet i finansije tog Ministarstva, kao i bez saglasnosti Direkcije za imovinu. Budući da Savet ministara tadašnje Državne zajednice nije odobrio taj ugovor, izraelska kompanija je tužila Srbiju arbitraži u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezna da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona evra.

Prvoslav Davinić, međutim, ne vidi svoju odgovornost, pa će deo odbrane, kaže, zasnovati na odgovornosti drugih, pre svega Mlađana Dinkića koji je, prema Davnićevom tumačenju, pokušajem pregovora sa Izraelcima, indirektno priznao sporni ugovor i tako stvorio pravni osnov za arbitražu.

Uveren da je pravda na njegovoj strani, Davinić kaže da će, kada dobije optužnicu, izneti dokaze da ona nema osnova.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve