Loader

UN o napadu izraelskih komandosa

03.jun,14:21

Iz komande izraelske mornarice javljeno je da je vojska spremna da zaustavi i druge brodove koji plove prema pojasu Gaze

1. jun 2010.

U ponedeljak, 31. maja rano ujutru, izraelski komandosi zaustavili su šest brodova koji su se zaputili ka pojasu Gaze kako bi dostavili humanitarnu pomoć. Prema podacima koje su otkrili izraelski zvaničnici, deset putnika je poginulo, 30 ranjeno, a povređeno je i šest izraelskih vojnika. Šest brodova je po naredbi izraelske vojske pristalo u luku Ašdod u blizini pojasa Gaze.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio je nezavisnu istragu o upadu izraelskih komandosa na brodove kojima je prevožena humanitarna pomoć u pojas Gaze. Nakon devetočasovnog sastanka, Savet bezbednosti u utorak je osudio operaciju izraelskih snaga i zatražio oslobađanje civila i brodova.

Brodovi su prevozili oko deset hiljada tona robe uključujući građevinske materijale čiji uvoz Izraelci zabranjuju. Portparol organizacije koja je organizovala misiju „Pokret slobodna Gaza“, Odri Mobse, kaže da su Izraelci primenili silu nesrazmernu datoj situaciji i da učesnici konvoja nisu nameravali da pruže bilo kakav nasilan otpor.

Organizatori prevoza humanitarne pomoći za Palestinu već su poslali dva nova broda ka tom području i trebalo bi da pristignu do srede. Dok oni nameravaju da probiju blokadu Izraela, iz komande izraelske mornarice javljeno je da je vojska spremna da zaustavi i druge brodove koji plove prema pojasu Gaze.

Od napada na konvoj humanitarne pomoći, Izrael je žestoko kritikovan, a u pojedinim zemljama građani su se spontano okupljali, protestovali ili napadali izraelske ambasade.

Turska je povukla ambasadora iz Izraela, Grčka je suspendovala najavljene vojne vežbe sa Izraelom, a osude su stigle iz velikog broja država.

Iz Izraela saopštavaju da je na šest brodova sa humanitarnom pomoći bilo 679 putnika, uglavnom, Turaka, i da ih se 50 dobrovoljno prijavilo da ode iz Izraela dok je 34 putnika u bolnici a oko 600 preostalih u pritvoru. Jicak Aharonovič, ministar unutrašnje bezbednosti Izraela izjavio je da policija skuplja dokaze kako bi optužila aktiviste za napad na komandose palicama, noževima i oružjem.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu koji je boravio u Kanadi, prekinuo je posetu i vratio se u Izrael. U utorak je trebalo da se u Vašingtonu susretne sa predsednikom SAD Barakom Obamom i sa njim razgovara o bliskoistočnom mirovnom procesu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve