Loader

Muzej nauke i tehnike: U drugom krugu

20.maj,12:07

U petak uveče, neposredno pred Noć muzeja, otvorena je nova stalna postavka Muzeja nauke i tehnike u zgradi nekadašnje električne centrale

U petak uveče, neposredno pred Noć muzeja, otvorena je nova stalna postavka Muzeja nauke i tehnike u zgradi nekadašnje električne centrale. Na ovom mestu na Dorćolu, neposredno iza Prve beogradske gimnazije, na uglu ulica Skenderbegove i Dobračine, publika u sređenom enterijeru sada može da vidi svakojake instrumente, alate, mašine i svakodnevne predmete koje su naučnici, inženjeri i zanatlije koristili u Srbiji tokom prethodna dva veka.

Mada stara zgrada električne centrale, koja sama po sebi reprezentuje naučnu i tehničku baštinu Srbije, sa svojim oronulim spoljnim izgledom i starom fasadom, ne deluje nimalo reprezentativno, otvaranjem izložbe simbolično nazvane Drugi krug, ona je ipak postala jedan od najvećih izlagačkih prostora u Beogradu sa ukupnom površinom većom od 2500 kvadratnih metara. Muzej trenutno zapravo ima dva izlagačka prostora: Galeriju i Otvoreni depo muzeja.

Održana Noć muzeja

Tokom manifestacije Noć muzeja održane u kišovitoj noći između 15. i 16. maja, u Srbiji je oko 450.000 osoba posetilo 68 muzeja.

Najveći broj posetilaca, oko 250.000 njih, bilo je u Beogradu, a najpopularnija dešavanja tokom noći bile su izložbe u Etnografskom muzeju, Muzeju 25. maj i Dvorskom kompleksu Dedinje. U Novom Sadu najviše poseta zabeleženo je u Muzeju Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti i na izlozbi Nebo viđeno očima Zemlje u Eduka centru.

Manifestacija Noć muzeja održana je u 48 gradova Srbije.

U Galeriji, koja se nalazi u zgradi same elektrane, predstavljeno je više od 400 predmeta iz 25 zbirki koji su organizovani u četiri celine (Točak-mašina-motor, Komunikacija, Čovek i tehnika i Mera i broj). Otvoreni depo se nalazi u pomoćnoj zgradi gde su nekada bile radionice električne centrale, sada se nalazi oko 300 eksponata, a u njemu su rekonstruisani ambijenti gradskog stanovanja u Srbiji pre elektrifikacije, kao i jedne stare štamparije.

Stalna postavka Muzeja, mada viđena po raznorodnim izložbama, sada kad je prezentovana na jednom mestu, odiše svežinom i budi „duh prošlih vremena“. Postavka je, kako kažu u Muzeju, „obogaćena dokumentima, fotografijama, audio i video materijalom iz muzejskog fonda“. Deo postavke ima i komponentu interaktivnosti, što se pre svega odnosi na eksponate koji su u Muzej stigli kroz saradnju sa Festivalom nauke, poput magičnog bilijarskog stola ili Ejmsove spbe koja se nalazi u dvprištu muzeja.

Inicijalno je, u okviru projekta koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i pomoću sredstava iz NIP-a bilo zamišljeno da se zgrada centrale rekonstruiše i dogradi za potrebe Muzeja po projektu autora arhitekte Borisa Podreke, ali kako se stvar otegla, Muzej je sam krenuo da koristi postojeći prostor. U prvom koraku, a kroz učešće muzeja i zbirki iz Zajednice naučno-tehničkih muzeja Srbije, u zgradi centrale u avgustu 2009. godine postavljena je izložba Naučno-tehnička kulturna baština Srbije.

Kako kažu u Muzeju, sadašnja izložba kao „izvod iz koncepta stalne postavke koji su uradili kustosi Muzeja u okviru Projekta rekonstrukcije i dogradnje“ predstavlja „drugi korak na putu ka realizaciji buduće stalne postavke“, te je stoga i nazvana Drugi krug. Moguće je da će se u nekom od krugova i do konačnog izgleda muzeja. Kako saznajemo, opština Stari grad će pomoći da se u kratkom roku započnu radovi na sređivanju fasade, a biće i drugih poduhvata rekonstrukcije.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve