Loader

Očekuje se novi Bramercov izveštaj

14.maj,10:08

Tužilac haškog tribunala veruje da je Mladić u Srbiji, a sudu predlaže izmenu optužnice

Glavni haški tužilac Serž Bramerc završio je posetu Srbiji. U Beogradu je izjavio da nema razloga da veruje da je Ratko Mladić van Srbije, a najavio je i izmenu i dopunu optužnice protiv Mladića koja bi omogućila brže suđenje. Njegovu ocenu o saradnji Srbije s tribunalom u Hagu dobićemo za dve nedelje.

Tokom posete Beogradu, Bramerc se sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem i sa predsednikom Borisom Tadićem. Osim toga, tri sata proveo je u razgovoru sa našim oprativcima od kojih je, kaže, saznao šta je do sada urađeno po pitanju hapšenja Mladića i Hadžića, koji su problemi i kako da se oni nađu u Hagu. Bramerc je rekao da je taj sastanak bio profesionalan, ali da ipak nije promenio svoj stav o hapšenju haških begunaca. „Ono što mogu da kažem, na osnovu informacija koje sam dobijao u prošlosti ali i u poslednja dva dana, jeste da ja još nemam razloga da verujem da je on (Mladić) izvan Srbije. To je utisak koji, rekao bih, dele svi moji sagovornici“, izjavio je Bramerc.

On nije govorio konkretno o tome kako ocenjuje saradnju Srbije s Hagom, a njegov izveštaj Srbija će čekati dve nedelje, dok će se pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija naći 18. juna.

Bramerc je saopštio da je Tužilaštvo podnelo predlog izmenjene optužnice protiv Ratka Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. „To su izmene i dopune koje imaju u vidu sudsku praksu Haga, kao i činjenice koje su izašle na videlo od prethodne optužnice. Radi se o činjenicama koje se odnose na genocid u Srebrenici, bombardovanje Sarajeva kao i uzimanje za taoce pripadnika UN“, rekao je Bramerc i dodao da bi te izmene mogle bi da ubrzaju suđenje protiv Mladića kada on bude uhapšen.

Tokom Bramercove posete Srbiji, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević obavestio ga je o sumnjama da se kod Raške nalazi masovna grobnica sa telima 250 kosovskih Albanaca.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve