Loader

Penzionisan Vladika Artemije

06.maj,08:28

Sabor doneo konačnu odluku o bivšem epsikopu Eparhije raško prizrenske

Devetog dana zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) doneta je odluka o penzionisanju vladike Artemije.

On je suspendovan u februaru ove godine zbog finansijskih malverzacija unutar Eparhije raško prizrenske, a za konačnu odluku čekalo se zasedanje Sabora.

Prema informacijama agencije Beta, vladike nisu bile jednoglasne oko stava po pitanju vladike Artemija. Osnovno razilaženje ticalo se načina na koji je on suspendovan, kao i kako je ta odluka odjeknula kod dela vernika.

Naime, pojedini monasi i sveštenici danima se okupljaju ispred Srpske patrijaršije, tražeći povratak, sada penzionisanog vladike, na episkopski tron. Oni već neko vreme skupljaju potpise za peticiju »zaštite pravoslavlja od ekumenizma«, kao vid podrške Artemiju. Organizatori ovog protesta najavljuju da će nastaviti okupljanja do kraja zasedanja Sabora u mestima širom Srbije.

Problem oko vladike Artemije nastao je kada je, nakon pregleda eparhijske dokumentacije, ustanovljeno da je arhimandrit Simeon Vilovski, sekretar vladike, uzimao »na svoju ruku« novac iz fonda »Majka Jugovića«, namenjen za narodne kuhinje. Vilovski je uhapšen 11. marta u Grčkoj, po poternici srpskog Interpola. On i vlasnik građevinskog preduzeća »Rade Neimar«, Predrag Subotički, optuženi su da su proneverili više od 300.000 evra crkvenog novca. Bivši episkop raško prizrenski svedočio je pred istražnim sudom Višeg suda u Beogradu u objedinjenom postpuku koji se vodi protiv Subotičkog i Vilovskog.

Vladika Artemije se smatra posredno odgovornim jer nije kontrolisao svoje najbliže saradnike. U svom prvom obraćanju nakon suspenzije, on je kazao da prihvata odluke Sinoda iako se sa njima ne slaže. Bio je epsikop raško prizrenski od 1991. godine.

Za privremenog administratora Eparhije raško prizrenske imenovan je penzionisani episkop Atanasije Jevtić.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve