Loader

Opada mortalitet trudnica i porodilja

15.april,12:48

Razlozi: manji broj trudnoća, veći prihodi i bolje obrazovanje

Broj žena koje su preminule tokom trudnoće ili porođaja drastično se smanjio u poslednje tri decenije. Medicinski časopis „The Lancet“ objavio je podatak da je 1980. godine broj smrtnih slučajeva vezanih za materinstvo u svetu iznosio oko 526.300, dok je u 2008. on bio 342.900.

Foto: Vreme/Ilustracija/

Napominjući da je smrt povezana sa materinstvom jedan od najvećih svetskih izazova, a smanjenje mortaliteta trudnica i porodilja jedan od milenijumskih ciljeva (smanjenje mortaliteta za 75 odsto od 1990. do 2015. godine), u uvodu teksta u časopisu „The Lancet“ navodi se da je istraživanje sprovedeno u 181 državi. U studiji je navedeno više razloga za ovako veliko smanjenje broja smrtnih slučajeva: smanjenje broja trudnoća u pojedinim državama, veći prihod koji utiče na kvalitetniju ishranu i na pristup zdravstvenoj nezi, obrazovanije žene i prisustvo medicinski obučenih osoba na porođaju.

Istraživači su napomenuli da je veliki napredak ostvaren na ovom polju u mnogoljudnim zemljama kao što je Indija i Kina, dosta doprineo da se poprave brojke na globalnom nivou. U Indiji je 1980. bilo između 408 i 1080 smrtnih slučajeva majki na 100.000 srećno okončanih trudnoća, dok je u 2008. smrtnih slučajeva bilo između 154 i 395. U Kini na 100.000 porođaja u 1980. godini bilo je 144-187 smrtnih slučajeva, dok ih je u 2008. bilo 35 do 46.

Dr Ričard Horton, urednik časopisa „The Lancet“ rekao je za „New York Times“ da su neki lobisti pokušali da utiču na njega da odloži objavljivanje studije, smatrajući da bi dobre vesti mogle da stvore sliku da situacija u oblasti ženskog zdravlja nije previše loša.

Brojne druge organizacije koje se takođe bave ovom problematikom imaju nešto drugačije podatke o smrtnosti žena, i po njima se uglavnom ne vidi ovaj napredak. Međutim, naučnici koji su radili na istraživanju objavljenom u časopisu „The Lancet“ finansiranim od strane Bil i Melinda Gejts gondacije, tvrde da su prikupili i koristili oko tri puta više podataka u odnosu na svoje kolege.

Dr Horton naglašava da bi objavljivanje ovakvih podataka trebalo da podstakne političare da se više bave temama vezanim za zdravlje žena, kao i da istraživanje pokazuje da novac uložen u projekte vezane za poboljšanje zdravlja žena nije uludo bačen.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve