Loader

Revizija u KK Crvena Zvezda

18.mart,20:25

Sa ovakvom pričom i prepucavanjem oko toga ko je „pokro pare" teško će se naći pristojan ulagač

Revizor (iz velike kuće KPMG) „ulazi“ u KK Crvena Zvezda, odjeknulo je, a odmah su so dodali i članovi novog rukovodstava posrnulog košarkaškog kluba.

Nedavno izabrani predsednik Vladislav Lučić Lale optužio je na konferenciji za medije prethodno rukovodstvo da nije imalo nikakvu kontrolu nad tokovima novca, da nema prave evidencije o ugovorima igrača i da sve u svemu, pre same revizije, izađe na preko deset miliona evra duga.

„Milan Opačić (donedavno gensek kluba, prim.aut.) je štetočina“ preneli su mediji Laletove reči.

Usledilo je objavljivanje raznih naziva kompanija kojima klub duguje novac, a kao najstrašnija stvar predstavljena je činjenica da je klupski grb ranije založen za 300 hiljada evra. Nije objašnjeno da li je to malo novca ili da to nije smelo da se radi.

U tako sumornoj atmosferi košarkaši na terenu i gotovo bez publike pokušavaju da koliko toliko „spasavaju sezonu“ – pobeđen je Zadar i još ima nade da će klub naredne sezone igrati u Kupu Evrope, utešnom evropskom klupskom takmičenju.

Objavljivanje nalaza nove uprave zapravo ne predstavlja novu vest: da je klub u buli zna cela Srbija i o tome se toliko pričalo ranijih godina. Ni jedna uprava od 2001. godine na ovamo nije uradila ništa specijalno osim što je beležila gubitke.

Novac su gubili i drugi, ali su bar pravili neki rezultat – Zvezda je ostala i bez trofeja i bez novca, i bez publike, ali sa starom pričom da nikada ne može da propadne jer iza nje stoji pet milona duša.

Sad se verovatno čeka da se pojavi neka „sila koja rešava stvari“, neki Gospodin Vulf, i da kaže, ovo vam je oprošteno, a evo vam sada ovaj novac da započnete iznova. Ako su iz kluba otišli Slobodan Vučićević i Zoran Drakulić biće zanimljivo da se vidi koga će to novo rukovodstvo naći da uloži novac u klub koji osim imena nema ništa.

Situacija je bila slična pre dve godine kada su se ova dvojica pojavili kao spasioci, ali je danas do novca mnogo teže doći, a sa ovakvom pričom u javnosti i prepucavanjima oko toga ko je „pokro pare“ nema mogućnosti da neko pristojan stane iza kluba.

Država će verovatno preliti nešto iz javnih preduzeća koliko da se preživi i da se strasti koliko toliko utišaju. Ali, to neće značiti trajno rešenje nego nastavak tihog umiranja.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve