Loader

Dve decenije SPO-a

18.mart,12:31

"SPO je 10 godina tresao šljivu, pa onda kada su popadale šljive drugi su ih pokupili"

„Ovih 20 godina stranke liči mi na EKG ljudskog srca – uzbrdo, nizbrado, pravo, krivo, gore, dole. Čini mi se, ubedjen sam da sledi sada novi uspon, da će krivulja krenuti u vis Srpskog pokreta obnove“, rekao je Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove na svečanosti kojom je obeleženo 20 godina od osnivanja te stranke (Pogledajte galeriju fotografija na dnu strane).

Dve decenije postojanja stranke proslavljeno je u Aero klubu u Beogradu, a događaju su prisustvovale brojne javne ličnosti i veliki broj predstavnika vladajućih i opozicionih partija među kojima su predsednik Boris Tadić, ministri Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, zatim Dušan Petrović, Dragoljub Mićunović, Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić, Slobodan Aligrudić…

Drašković je tokom svečanosti podsetio da je Srpski pokret obnove od 14. marta 1990. godine, od kada je stranka osnovana do jeseni 2002. godine inicirao, predvodio sve proteste, demonstracije demokratske opozicije u Srbiji u borbi protiv tadašnjeg režima. „SPO je predvodio sve koalicije od DEPOS-a do pobedičkog DOS-a. Devedeset pet odsto žrtava u toj deceniji u borbi za novu i demokratsku Srbiju podneo je SPO“, rekao je Drašković.

„Neko je jednom prilikom rekao: SPO je 10 godina tresao šljivu, pa onda kada su popadale šljive drugi su ih pokupili, a SPO-u nije ostalo ništa“, dodao je Drašković.

Drašković smatra da se u ovom trenutku Srbija još „batrga ne znajući i dvoumeći se kuda će“.

„Ima pritisaka i to snažnih da se Srbija okrene od Evrope, da ponovo stupi u neprijateljske odnose sa zemljama Zapada,“ kazao je on dodajući da su pred Srbijom nove bitke i ukazao da je zajednička obaveza svih političkih partija da ojačaju Srbiju.

Pročitajte još:

0 „Atentat i posledice“ i „Rat dugih pušaka“ – O večeri kada je u Budvi pokušano ubistvo Vuka Draškovića i poteri koja je usledila.

0 Atentat? – O atentatu na Ibarskoj magistrali kada su poginula četiri člana SPO-a.

0 „Srbija je umorna od pretnji i mržnje“ – Intervju koji je Vuk Drašković dao „Vremenu“ u julu 1999. U njemu predstavlja program „državnog i nacionalnog spasa“ i predlaže prelaznu vladu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve