Loader

Prva srpska banka majčinskog mleka

04.mart,13:03

U prethodnih godinu dana prikupljeno 2300 litara donorskog mleka

Dojenje je vekovima predstavljalo jedinu mogućnost ishrane i razvoja novorođenčeta. Ko nije imao dovoljno mleka za svoju bebu, znalo se – ide kod dojilje. Ko je imao viška – postane dojilja. Poslednjih decenija, međutim, majčino mleko je zamenjivano takozvanim adaptiranim mlekom (u prahu), a mnoge „savremene majke“ odbijaju da doje iz straha da će im se otromboljiti grudi.

Međutim, uprkos svim trendovima, majčino mleko i dalje važi za najbolju hranu u prvih šest meseci detetovog života. Tek nakon trećeg meseca bebino telo počinje da stvara male količine antitela, a samo majčino mleko sadrži antibakterijske i imunološke faktore koji ga štite od eventualnih infekcija (bronhitis, upala urinarnog trakta) i alergija (astma, alergijski rinitis i dermatitis). Osim toga, između mame koja doji i njenog deteta razvija se jaka emotivna veza: ona je sigurna da je dobra majka, a i dete dobija toliko potrebnu sigurnost.

Ima, nažalost, majki koje ne robuju trendovima, već iz objektivnih razloga ne mogu dojiti svoje bebe.

Dobra vest je da je u Institutu za neonatologiju u Beogradu, 4. marta otvorena prva srpska banka majčinskog mleka. Zahvaljujući ovoj ustanovi, prevremeno (i terminski ranije) rođene bebe ne samo u Institutu za neonatologiju, nego u svim porodilištima u Beogradu, imaće najbolju ishranu.

Kako je sve počelo? Pre nepunih godinu dana, rukovodstvo opštine Vračar organizovalo je akciju „Trčimo za bebe“. Pozvali su sve humaniste i donatore da pomognu akciju i da kupovinom kilometara koje će oni pretrčati na Beogradskom maratonu zajedno prikupe sredstva i opreme prvu srpsku banku majčinskog mleka.

Više prodatih kilometara, znači više sitih beba. U akciju!

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve