Loader

Radovi i svađe na Bulevaru

26.februar,13:25

Jedna grupa građana protestuje zbog seče platana, a druga zbog blokade javnog prevoza

Proširuju ulicu

preopterećenu saobraćajem

seku topole

Buldožeri uzimaju zalet

i jednim jedinim udarcem

obaraju drveće

Jedna se topola samo zatresla

odolela je gvožđu

Buldožer se od nje odmiče

bučno unatraške

priprema se za poslednji juriš

Među okupljenim prolaznicima

stoji i jedan postariji čovek

Skida šešir pred topolom

maše joj kišobranom

i viče iz sveg glasa

Ne daj se dušo

„PROLAZNIK I TOPOLA“, Vasko Popa

Najuporniji protivnici seče platana, predstavnici neformalnog udruženja „Sačuvajmo platane“, sličnu podršku pružali su danas platanima u Bulevaru kralja Aleksandra.

Nisu pokušavali da spreče seču, ali su ponovo oštro izrazili protest okupivši se na pedesetak metara od Đeram pijace.

Plastične narandžaste mreže razvučene su sa obe stran Bulevara, čuju se zvuci motorne testere, komadi posečenih platana leže na izrovanom pločniku, rupe odakle je iščupano korenje su pune piljevine koju vetar raznosi po Bulevaru…

Dok radnici Zelenila Beograd seku stabla, policija pokušava da umiri građane koji se raspravljaju na sred ulice što zbog protivljenja odluci Zelenila, što zbog zaustavljenog javnog prevoza. Sa njima je i muzičar Rambo Amadeus koji se pridružio grupici nezadovoljnih građana i raspravlja se sa policajcima.

Incidenata nema, ali je atmosfera na Bulevaru prilično napeta. Saobraćaj je u kolapsu, kroz jednu traku obavlja se saobraćaj u oba smera. I dok većina građana stoji sa strane i radoznalo posmatra, mogu se čuti različiti komentari. Neki podržavaju najupornije protivnike seče platana, dok drugi oštro izražavaju protivljenje: „Zašto onda niste jutros okupirali Opštinu Zvezdara, umesto što nas sprečavate da stignemo kud smo pošli?“, „Tražili ste demokratsku Zvezdaru – eto vam je!“, „Ja ne vidim da je išta od ovog što je posečeno trulo“, „Hoće li meni neko da kaže zašto onaj koji je posadio platane pre 50 godina nije posadio žensko drveće?“… Jedan od građana koji učestvuje u protestu objašnjavao je okupljenima da će novo drveće biti jedva više od saobraćajnog znaka: „Zaboravite na hladovinu, zaboravite na prečišćavanje vazduha, znate li koliko ima dece sa astmom, znate li koliko saobraćaj zagađuje Bulevar?“.

Radnici Zelenila Beograd seku jedan po jedan platan, njih ne vređa niko, ali na licima pojedinih vide se da im je neprijatno i kao da se pogledima izvinjavaju.

Olga Sabo iz udruženja „Sačuvajmo platane“ optužila je vlasti u Beogradu i Zelenilo Beograd da seku zdravo drveće, kao i da manipulišu javnošću. Kako je rekla novinarima, Studija o stanju platana u Bulevaru kralja Aleksandra na koju se pozivaju predstavnici gradskih vlasti pokazuje da je 75 odsto drveća zdravo, kao i da je moglo sukcesivno da se menja. Prema najavama gradskih vlasti, u Bulevaru će biti posečeno 300 bolesnih stabala koja mogu ugroziti bezbednost građana, a planirano je sađenje 500 sadnica.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve