Loader

Saobraćajni igrokaz

18.decembar,11:08

Svega sedam dana od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja policija je pokazala da se ništa nije promenilo, da ne mora da ga poštuje ako joj se neće

Nezadovoljni najavljenim uvođenjem fiskalnih kasa u taksi službu, beogradski taksisti su u četvrtak ujutro blokirali saobraćaj u centru grada rešeni da se neće pomeriti sve dok ne dobiju ono što traže: ne samo da budu oslobođenji „fiskalizacije“, nego i da se spreči rad „na crno“, da se ukine „pisanje putnih naloga“, da bude utvrđenja minimalna cena taksi usluge, kao i takse „na luksuz“ i na „plin“, da pojeftine sva ekološka goriva i tako to.

Da li su razlozi za nezadovoljstvo osnovani ili ne, može se diskutovati. Ono sa fiskalnim kasama je razumljivo, jer se tako evidentira promet na osnovu koga se plaća porez, a to niko ne voli. Razumljivo je i da im smeta obaveza da pišu putni nalog, jer tako lako može da se utrvrdi da li su u automobilu službeno pa ne smeju da imaju ni promil alkohola u krvi, ili privatno pa smeju koliko i svi drugi, razumljivo je da im smeta nelojalna konkurencija „divljaka“ i razumljivo je da taj problem treba da rešava država a ne recimo Sidikat: dosta je od sindikata što blokadu saobraćaja organizuje. I sve ostalo je razumljivo, svi bi voleli da se propiše i poštuje minimalna cena rada, da se ukine porez na luksuz, svi koji voze „na plin“ bi da ne plate taksu, jeftinije gorivo, pa makar samo ekološko, takođe bi mnogima prijalo.

Međutim, ono što nikome ne prija je da na minus 4 pešači, a mogao bi autobusom, ili automobilom, možda i taksijem da stigne tamo gde je namerio. Ali ko mari za to: kome god se ćefne, on blokira saobraćaj, e da bi tako skrenuo pažnju na muku koja ga tišti, a ovi što pešače neka se strpe.

Celog dana je nekoliko stotina automobila bilo nepropisno parkirano, što na kolovozu, što na tramvajskim šinama u Nemanjijoj ulici, na Slaviji i u delu Kralja Milana. Bilo je i policije, ali na to flangrantno kršenje člana 62. Zakona o bezbednosti saobraćaja niko nije obratio pažnju, a morao je, jer ga na to obavezuje član 296. istog zakona. Ali, ko mari za to. Zašto bi, uostalom, policija morala da poštuje Zakon koji je, budi rečeno, napisan u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako god, baš kad je počeo da pada sneg preteći da blokira blokirače, objavljeno da su „višesatni pregovori“, kako to inače biva „uspešno okončani“: uvođenje fiskalnih kasa odloženo za cela dva meseca, a dogovoreno je i da će pregovori o ostalim zahtevima biti nastavljeni. Zadovoljni ishodom pregovora, taksisti su blagoizvoleli da prepuste ulice noćnoj smeni Beograd puta, sneg da čisti.

Šta kaže zakon

Član 62.

Vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

….

Izuzetno, vozač vozila kojim se obavlja auto taksi prevoz putnika može zaustaviti vozilo na mestima iz stava 1. tač. 6), 9), 10), 11) 12), 13) i 18) ovog člana, kao u saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza kojom se ne kreću tramvaji, i to samo za vreme potrebno za ulazak, odnosno izlazak putnika.

Član 296.

Ukoliko policijski službenik u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
Ukoliko vozač nije prisutan na licu mesta iz stava 1. ovog člana policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Primerak rešenja o nalaganju uklanjanja vozila postavlja se na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

Naknadno uklanjanje ili uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost njegove dostave.

Ukoliko policijski službenik i nadležni inspekcijski organ u kontroli saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, doneće rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Rešenje se dostavlja licu koje obavlja uklanjanje vozila koje isto postavlja na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve