Loader

Petnica upisuje nove polaznike

19.novembar,10:29

Istraživačka stanica je pozvala đake da se prijave za napredne programe

Uprkos svim problemima sa finansiranjem i nesuglasicama sa Ministarstvom prosvete tokom protekle godine, zbog kojih su programi Istraživačke stanice Petnica bili ugroženi, ona će nastaviti rad i u narednoj godini. Ministar Žarko Obradović je, posle silnog natezanja, prošlog meseca prihvatio da finansijski pomogne boravak stranih đaka, ali u međuvremenu ništa nije ispatio.

No, uprkos tome Petnica će opstati. Sada je, kao i uvek u svom 27 godina dugom postojanju, pozvala đake da se prijave za više raznovrsnih naprednih programa. U toku je konkurs za prijavljivanje srednjoškolaca iz Srbije i celog regiona Jugoistoče Evrope za obrazovne programe u 2010. godini. Zainteresovani učenici formulare i uslove za konkurisanje mogu dobiti u svojim školama, ali i preuzeti preko sajta istraživačke stanice.

Istraživačka stanica Petnica je, inače, samostalna i nezavisna organizacija koja se, kako kažu u Petnici, „bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture“. Njene aktivnosti su pre svega usmerene na mlade – na učenike i studente srednjih škola, u uzrastu od 15 do 19 godina, ali i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Na ovim programima kao predavači gostuju iskusni naučni radnici i istraživači iz velikog broja naučnih instituta i fakulteta sa kojima ISP sarađuje. Po viđenju brojnih bivših polaznika stanice, znanje, prijateljstva i iskustvo koje đaci ovde steknu biva dragoceo daljem razvoju i obrazovanju, a često se kaže da oni koji jednom dođu u Petnicu, uvek se u nju vraćaju.

Ovogodišnje prijavljivanje učenika traje do kraja novembra 2009. godine. U decembru će zatim biti organizovan skup stručnih saradnika i radnika Petnice koji će, kao i svake godine, tokom četiri dana analizirati sve pristigle prijave i odlučiti o izboru učesnika programa u 2010. godini.

Učenici koji žele da se prijave, pored prijavnog formulara, treba da pripreme esej na jednu od tema navedenih u uputstvu za prijavljivanje. Uz to se šalje i autobiografija u kojoj će se pored formalnih podataka naći i interesovanja, razmišljanja učenika, kako bi stručni tim lakše procenio sve prijavljene i napravio krajnji izbor. Kako kažu u stanici, preporuka profesora iz škole ili organizacije u kojoj je učenik aktivan takođe je dobrodošla.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve