Loader

Prva transplantacija koštane srži

12.novembar,23:25

"Istorijski pomak u programu trasplantacije u Srbiji"

Urađena je prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnog davaoca iz Registra davalaca koštane srži Srbije, saopštilo je Ministartsvo zdravlja.

Operacija, koja je u saopštenju Ministarstva ocenjena kao istorijski pomak u programu transplantacije u Srbiji, urađena je 3. novembra na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. I davalac koštne srži, višestruki davalac krvi, i bolesnik – primalac, osećaju se dobro, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Pacijent je devojčica od deset meseci, kojoj je zbog urođenog oblika slabosti imunog stema bila neophodna transplantacija. U pripremi i realizaciji ove operacije učestvovali su stručnjaci Vojnomedicinske akademije (VMA), Instituta za transfuziju krvi i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

U našem nacionalnom registru ima samo 1500 potencijalnih davalaca koštane srži. U saopštenju se naglašava da transplantaciju ne bi bilo moguće realizovati da nije bilo davaoca – izuzetne, humane osobe, višestrukog davaoca krvi. Da bi se obezbedila garantovana anonimnost davaoca i bolesnika, sva komunikacija između tima koji je radio sa davaocem i tima koji je radio sa bolesnikom odvijala se preko tima Registra davalaca koštane srži Srbije. Transport uzete jedinice matičnih ćelija hematopoeze obezbedio je Institut za transfuziju krvi Srbije.

Operacija predstavlja i rezultat je izuzetnih napora, saradnje i koordinacije stručnjaka tri vrhunske zdravstvene institucije – Instituta za transfuziju krvi Srbije, VMA i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, koje rade na Nacionalnom programu za transplantaciju.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve